Mai închis decât în celulă: Cum se trăiește într-o cameră de patru metri pătrați

Viața unor oameni încape într-o cameră de patru metri pătrați. E cea mai ieftină cameră din oraș și, cum nu-și permit mai mult, pentru ei este mai bine decât să stea pe stradă.
Coreea de Sud este cunoscută pentru cultura sa diversă, mâncarea delicioasă, tehnologia avansată și metropolele sale dezvoltate și foarte aglomerate.

Există, însă, și o latură mai puțin cunoscută a realității sud-coreene, pe care fotograful Sim Kyu-Dong o prezintă în imaginile sale: Goshiwon - cea mai ieftină cameră în care trăiesc oamenii săraci din această țară. O cameră într-un bloc de "locuințe" sociale are fix 3,995 metri pătrați, iar această cifră este foarte importantă pentru că fiecare centimetru pătrat contează enorm într-un spațiu atât de îngust.

Oricât ar părea de mici, camerele Goshiwon sunt mană cerească pentru mulți năpăstuiți.
Goshiwon este un adăpost și pentru oamenii care au trăit pe străzi sau pentru cei cu probleme fizice sau mintale. Pentru ei, să trăiască aici nu este un motiv de disperare, ci de speranță, scrie Bright Side.

Stai aici ca să pornești mai departe


"Camerele sunt destul de mici, sunt doar pentru a dormi sau a studia", explică Sim.

Goshiwon a devenit o locuință low-cost pentru oricine nu-și permite să plătească o chirie. Chiar dacă îchiriezi o mică garsonieră în Seul, ai nevoie de un avans consistent, iar chiria este destul de mare. De aceea, mulți oameni care nu au mulți bani trăiesc în Goshiwon o perioadă, până se pun pe picioare.
E un loc în care se trăiește temporar, dacă treci printr-o perioadă grea, cât să strângi niște bani și s-o iei din loc.

Nu ești niciodată singur


În general, o cameră în Goshiwon are un pat mic, un birou minimalist și un dulăpior, în rest totul este la comun. Cel mai greu e să te obișnuiești să dormi în patul foarte mic. Chiar dacă închizi ușa și ești singur, nu te simți singur. Zgomotul din celelalte "celule" răzbate prin pereți și foiala de pe hol este imposibil de ignorat, așa că fie te obișnuiești cu gălăgia, fie dormi sub cerul liber.

"Totuși, prima oară când am stat în Goshiwon a fost mai bine decât mă așteptam.
Puteam duce o viață simplă cu doar câteva haine și un bagaj mic într-o cămăruță. A fost un loc care m-a făcut să simt fără să vreau plăcerea unei vieți minimaliste"
, povestește fotograful.

Cât costă să trăiești într-o cămăruță


Dar cât de puțin costă, totuși, să stai într-o cameră de numai patru metri pătrați? Chiria depinde de facilități. Camera din imaginile pe care Sim le-a publicat pe Instagram este cea mai ieftină - chiria e în jur de 200 de dolari pe lună. Altele au facilități mai bune, iar chiria este de 500 de dolari. O cameră cu baie este mai scumpă cu 5 dolari. Iar una cu fereastră este mai scumpă decât una fără.

Chiria diferă, însă, dacă fereastra respectivă dă spre hol sau spre exterior.

Citește și: Tribul cu cei mai frumoși ochi. Își schimbă culoarea din cauza unui sindrom


Sim Kyu-Dong spune că Goshiwon poate fi considerat un mod alternativ de a locui în contextul chiriilor mari din Seul. Fără acest sistem, el nu ar fi putut pleca din orașul natal în Seul. "Din acest motiv, unii tineri, aflați la primii lor pași în viața reală, trăiesc în Goshiwon până când câștigă destul ca să-și poată închiria o locuință", explică el.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod