De ce wiskey-ul are gust mai bun cu apă

Cunoscătorii de wiskey au crezut de mult timp că amestecarea a câtorva picături de apă cu această băutură i-ar putea intensifica aroma. Acum, un nou studiu a descoperit o explicație științifică pentru care wiskey-ul are gust mai bun cu apă. Iată care este aceasta!

Te-ai întrebat vreodată de ce wiskey-ul are gust mai bun cu apă? 


Descoperirea făcută ar putea, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea eficacității medicamentelor care includ alcool în ingredientele lor, cum ar fi siropurile de tuse. Ar putea avea efect și asupra modului în care administrăm și facem formulele lichide de medicamente.

Wiskey-ul provine din cuvântul galic "uisge", care înseamnă apă. Wiskey-ul este o băutură alcoolică puternică distilată din boabe fermentate, de obicei de orz sau secară.
În Statele Unite, wiskey-ul bourbon conține cel puțin 51% porumb. Este adesea lăsat să îmbătrânească în butoaie de lemn. 

Înainte ca wiskey-ul să fie îmbuteliat, frecvent se adaugă apă pentru a dilua până la 40% de alcool, în acest fel băutura schimbându-și în mod semnificativ aroma. De asemenea, cunoscătorii de wiskey adaugă frecvent câteva picături de apă în paharul cu wiskey înainte de a bea, pentru a-i spori gustul și mai tare. Dar modul în care diluarea ar putea duce la apariția acestui efect nu a fost clar până în prezent.

Pentru a rezolva acest mister, Karlsson și Ran Friedman, de la Universitatea Linnaeus, au efectuat simulări pe calculator cu apă și alcool.
Simulările includ, de asemenea, compuși organici asociați cu aroma de wiskey. Multe dintre aceste molecule sunt așa-numitele molecule amfipatice, care au regiuni de respingere și de atragere a apei.

Cercetătorii s-au concentrat asupra unui mic compus amfipatic cunoscut sub numele de guaiacol. Această moleculă este corelată cu gustul care se dezvoltă atunci când orzul de malț este afumat, iar acesta este mai frecvent întâlnit în wiskey-urile scoțiene decât în cele americane sau irlandeze.

Când wiskey-ul a fost diluat la o proporție de 45% de alcool, guaiacolul a fost prezent la suprafața băuturii, nu și în restul lichidului.
Acest lucru ar putea ajuta guaiacolul să contribuie la mirosul și gustul băuturii.

În schimb, la concentrații de alcool de peste 59%, guaiacolul a fost eliminat de la suprafața wiskey-ului. Cercetătorii au spus că se așteaptă la rezultate similare în cazul altor molecule de arome găsite în băutură, cum ar fi vanilina, găsită în extractul de vanilie, și limonenul, regăsit în uleiul de lămâie și portocale.

Acest studiu ar putea ajuta la optimizarea concentrațiilor de alcool și din alte băuturi, cum ar fi ginul, romul și brandy-ul.
iulia-mirica
23 August 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod