Cum se pot transforma satele prăfuite din Dobrogea şi Bărăgan în atracţii turistice: Modelul tunisian

Aceste imagini ne arată cum s-ar putea schimba satele prăfuite din Dobrogea şi Bărăgan dacă autorităţile ar fi mai inovative şi ar urma exemplul tunisian.

Un grup de 150 de artişti a transformat un sat din Tunisia într-o destinaţie turistică. Aproape fiecare colţ al acestei aşezări a devenit un punct de atracţie. Iată de ce!

Street art devine un curent tot mai răspândit în întreaga lume, din Mexic până în Maroc, din Brazilia până în Statele Unite, capabil să transforme orice loc, oricât de anost sau de părăsit ar fi, într-o manifestare artistică plină de culoare şi de creativitate. E o formă de exprimare foarte apreciată care are puterea de a schimba nu doar aspectul, ci şi destinul unui loc, şi care ar trebui încurajată şi în România.

Iată un exemplu care atestă ce poate face arta stradală: oriunde calci prin Er-Riadh, un sat vechi de pe insula tunisiană Djerba, vei descoperi o pată de culoare care transmite un mesaj vizual.

În 2014, în doar câteva luni, această aşezare s-a transformat dintr-un loc tipic al Africii de Nord într-o scenă pentru cele mai vibrante şi ambiţioase proiecte artistice imaginate vreodată.

Mehdi Ben Cheikh, proprietarul unei galerii de artă din Paris, este cel care a avut ideea transformării acestui sat din Tunisia într-o operă de artă care să îmbine elementele tradiţionale cu cele moderne. Pentru asta, a convocat în jur de 150 de artişti de pe mai multe continente, a strâns fonduri din sponsorizări şi a organizat o tabără de lucru în Er-Riadh.
Evident, nu s-a apucat de treabă de capul lui - mai întâi, a avut nevoie de aprobarea Ministerului Turismului din Tunisia. Guvernatorul insulei Djerba şi-a dat şi el acordul pentru ca artiştii să picteze pe domeniul public.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod