Cea mai influentă femeie din istorie: Marie Curie, o minte sclipitoare care a schimbat lumea

Cercetătoarea de origine poloneză a fost votată femeia cu cel mai semnificativ impact asupra istoriei lumii.

Marie Sklodowska Curie a fost desemnată cea mai influentă femeie din istorie, într-un sondaj realizat de publicaţia britanică BBC History Magazine în care au fost incluse 100 de femei care au schimbat lumea. Cercetătoarea cu o activitate de pionierat în studiul radioactivităţii este urmată de alte personalităţi precum Margaret Thatcher, Prinţesa Diana, Emmeline Pankhurst sau Fecioara Maria.

Savanta poloneză stabilită în Franţa, care a devenit prima persoană dublu laureată a Premiului Nobel în domenii ştiinţifice diferite - fizică şi chimie - a desfăşurat o importantă activitate de cercetare în domeniul radioactivităţii, termen pe care ea l-a introdus pentru prima oară.

Descoperirile sale au fost aplicate în medicină contribuind la conceperea unor tratamente pentru cancer şi la dezvoltarea razelor X în chirurgie.

"Ea a fost prima femeie care a câştigat un premiu Nobel pentru Fizică, prima femeie profesor la Universitatea din Paris şi prima persoană - a se observa utilizarea aici a cuvântului persoană, nu femeie - care a câştigat al doilea premiu Nobel", a declarat Patricia Fara, preşedinta British Society for the History of Science, cea care a nominalizat-o pe Marie Curie. "Şansele i-au fost mereu potrivnice. În Polonia, familia sa patrioată a suferit sub regimul rusesc. În Franţa, a fost privită cu suspiciune fiind o străină - şi, desigur, oriunde s-a dus, a fost discriminată deoarece era femeie", a adăugat Fara.

Pentru realizarea listei celor 100 de femei votate de cititori, publicaţia a solicitat unor experţi din zece domenii diferite să nominalizeze zece personalităţi feminine cu cel mai mare impact în istoria lumii, relatează cotidianul britanic Daily Mail.

Cele 100 de personalități feminine au fost alese pentru realizările deosebite în domenii precum politica, ştiinţa, sportul, tehnologia sau literatura.

În urma voturilor, pe cel de-al doilea loc se situează Rosa Parks, o militantă pentru drepturile omului care a protestat împotriva segregării rasiale din Statele Unite, urmată de Emmeline Pankhurst, reprezentanta mişcării radicale feministe din Marea Britanie.

Matematiciana şi programatoarea Ada Lovelace şi cercetătoarea în domeniul cristalografiei Rosalind Franklin a fost, de asemenea, în top 20, pe locul al patrulea şi, respectiv, al cincilea.

Margaret Thatcher, prim-ministru al Regatului Unit, s-a clasat pe locul şase, în timp ce Prințesa Diana ocupă locul 15.

"Sondajul aduce în lumina reflectoarelor unele femei din istorie care au fost cu adevărat extraordinare şi ale căror realizări şi talente au fost de multe ori trecute cu vederea în timpul vieţii lor"
, a declarat redactorul şef adjunct al BBC History Magazine, Charlotte Hodgman.

9 August 2018
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Th. Iliescu pe 10 Aug 2018, 01:59
    O greseala !!??

    Razele X au fost descoperite de Roetgen - odata cu tubul catodic - si PENTRU UTILIZAREA LOR IN SLUJBA OMENIRII A REFUZAT SA-SI BREVETEZE INVENTIA ! Pe vremuri erau si barbati si femei MARI - nu numai la intelect sim stiinta ci si la CARACTER !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod