Vernisajul expozitiei "Scoala de la Roma"

Muzeul National de Arta al Romaniei si Institutul Italian de Cultura din Bucuresti te invita luni, 15 septembrie, orele 18.30 la vernisajul expozitiei "Scoala de la Roma.
Muzeul National de Arta al Romaniei si Institutul Italian de Cultura din Bucuresti te invita luni, 15 septembrie, orele 18.30 la vernisajul expozitiei "Scoala de la Roma. Artisti la Roma intre cele doua razboaie mondiale", care va avea loc in Rotonda Salii Auditorium.

Expozitia Scoala de la Roma. Artisti la Roma intre cele doua razboaie mondiale ofera vizitatorilor o incursiune in viata culturala a Romei dintre cele doua razboaie mondiale. Curatorul expozitiei, Francesca Romana Morelli a selectionat 43 de opere (picturi, desene si cateva sculpturi in bronz) majoritatea pastrate la Roma, in colectii private sau publice.
Alaturi de lucrarile de arta sunt expuse si o serie de documente sugestive ce ajuta la definirea imaginii Romei din perioda interbelica.

Organizatorii au conceput o expozitie antologica, o prezentare a celor mai mari artisti din Roma, realizata pe baza a trei teme care surprind cel mai bine acest moment central al culturii italiene din prima jumatate a secolului XX: chipul artistului intre autoportrete si portrete, imaginea vizionara a orasului si corpul, cu aspectul sau fizic si cu metaforele sale.

Prin sintagma "Scoala de la Roma" se desemneaza un vast grup de artisti si intelectuali activi in Roma interbelica, avand in comun situarea geografica si preocuparile artistice.
In afara de aceasta, "Scoala de la Roma" a reprezentat o stimulatoare miscare de idei, care a reunit pictori, sculptori, poeti, gravori, critici de arta si dramaturgi. Dintre acestia sunt prezenti in expunere artisti precum: Mario Mafai, Scipione (Gino Bonichi), Afro Basaldella, Giuseppe Capogrossi, Fausto Pirandello, Ercole Drei. Artistii si operele prezentate publicului din Romania marcheaza in Italia trecerea de la clasicism la modernism.

Expozitia a fost itinerata la Galeria Nationala de Arta de la Tirana in perioada 9 aprilie - 10 mai 2008, la Institutul Italian de Cultura de la Belgrad intre 17 mai - 17 iunie 2008 si la Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Rijeka intre 1 iulie - 20 august 2008.

La numai un an de la expozitia Arta abstracta italiana 1910-1960, in care au fost reunite opere de pictura, sculptura si grafica semnate de cei mai importanti artisti italieni ai secolului XX,  Muzeul National de Arta al Romaniei are placerea de a oferi publicului iubitor de arta creatiile celor mai reprezentativi plasticieni din cadrul gruparii ,,Scoala de la Roma", completand astfel imaginea artei italiene din prima jumatate a aceluiasi secol.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod