Transalpina, o șosea printre nori

Avem cea mai înaltă șosea din Europa de Est și e aproape gata. Se zice că Transalpina ar fi un vechi drum roman, folosit mai apoi în cele două războaie mondiale, dar niciodată asfaltat și

Avem cea mai înaltă șosea din Europa de Est și e aproape gata. Se zice că Transalpina ar fi un vechi drum roman, folosit mai apoi în cele două războaie mondiale, dar niciodată asfaltat și etalat turiștilor, cum se întâmplă din 2010 încoace. Șoseaua care șerpuiește prin Munții Parâng, până la peste 2000 de metri altitudine, face legătura între localitatea Rânca din Gorj și Obârșia Lotrului, din Vâlcea. Deși șoseaua merge mai departe spre Sibiu, cea mai frumoasă și spectaculoasă porțiune este cea cuprinsă între Rânca și Obârșia Lotrului, 30 de km de ozon pur, peisaje încântătoare și serpentine care-ți taie răsuflarea.

Am fost în week-end pe Transalpina, și vă recomand călduros destinația, măcar pentru o excursie de două-trei zile, dacă nu mai mult.

Între București și Rânca aveți un drum de maximum patru-cinci ore, de 300 de km, din care 120 de autostrada București-Pitești. Mergeți apoi spre Târgu Jiu, dar la Horezu faceți spre Novaci, apoi ajungeți la Rânca.

Șoseaua nu este finalizată sută la sută, dar deși e închisă oficial circulației auto, e destul de frecventată de turiști. Cu grijă, se poate circula pe ea cu orice fel de motorizație, chiar dacă nu are parapeți și nu e semnalizată încă. Vă recomand să faceți cel puțin un popas pe Pasul Urdele, cel mai înalt punct al șoselei, de unde veți avea o panoramă a Carpaților, mai ales dacă e senin.

Pentru înoptat în zonă există mai multe variante de cazare.

Fie la Rânca, unde veți găsi numeroase pensiuni, de toate categoriile, cu prețuri începând de la 50 de Ron de persoană. Stațiunea arată, însă urât, un conglomerat de construcții nesistematizate, care strică specificul natural al zonei. Dacă vă place ideea unei nopți la o cabană, sau la cort în mijlocul naturii, există numeroase alte oferte de cazare de la Obârșia Lotrului în jos, fie spre Voineasa și Lacul Vidra, fie spre Sebeș.

Vă recomand să consultați harta înainte de a pleca, și să vă faceți traseul și eventual o rezervare de cazare înainte.

Pentru traseul București-Pitești-Rânca-Obârșia Lotrului, apoi întoarcere spre București pe la Voineasa-Brezoi- Valea Oltului vă sunt suficiente două zile. Dacă vreți să continuați Transalpina până la Sebeș-Sibiu v-ar mai trebui și a treia zi, ca să nu obosiți conducând și să savurați pe îndelete locurile de pe traseu.

Un cost estimativ al carburanților ar fi de 500 de Ron - în funcție de consumul mașinii - la care adăugați cazarea și mesele. Nu e un preț mare pentru o priveliște unică și câteva zile de relaxare.

Mai multe despre Transalpina și un album foto inedit, pe Dollo zice bine

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod