Targul Creatorilor Populari din Romania

Muzeul Astra organizeaza, in perioada 15 - 17 august 2008, Targul Creatorilor Populari din Romania, manifestare ajunsa la cea de-a XXV-a editie.
Muzeul Astra organizeaza, in perioada 15 - 17 august 2008, Targul Creatorilor Populari din Romania, manifestare ajunsa la cea de-a XXV-a editie. Ca de obicei in astfel de ocazii, vor fi prezenti zeci de mesteri populari din toate regiunile tarii, care-si vor expune marfurile spre vanzare, prezentandu-si, pentru cei doritori sa-si largeasca orizontul de cunostinte si preocupari, o parte din secretele unor meserii pastrate cu sfintenie de secole.

Vor fi prezente simboluri ale civilizatiei traditionale: roata olarului, ouale incondeiate, stergarele sau covoarele tesute, icoanele pictate pe sticla si lemn, mastile etc.


Prin toate aceste elemente Muzeul Astra doreste sa mentina activa, in constiinta publicului, dorinta de a cunoaste un fenomen de viata romaneasca, ce combina traditia, istoria civilizatiei romanesti, patrimoniul tehnic si, bineinteles, arta populara.

Sambata, de la 17.00 la 19.00, va fi organizat si un spectacol al ansamblului Tulnicul din Blajeni, judetul Hunedoara, constand dintr-o suita de dansuri si cantece populare. Programul zilnic al Targului va fi intre orele 10.00 si 20.00, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului.

In lumea satului romanesc targul de tara, balciul, iarmarocul reprezinta elementul definitoriu al coeziunii comunitatilor rurale: la targ se vand si se cumpara, se realizeaza schimburi de produse si bunuri de orice natura si - mai ales - se intalnesc oameni, se creeaza legaturi.
Este locul in care localnici sau venetici, producatori, cumparatori sau simpli "gura-casca" intra in contact, se socializeaza.

Targul Creatorilor Populari din Romania va reuni mesteri populari reprezentand majoritatea zonelor etnografice ale tarii, care contureaza imaginea intregii tipologii a mestesugurilor traditionale: tesut, brodat, olarit, incondeiat oua, sculptura in lemn si os, pictura de icoane, cojocarit, confectionat masti, podoabe, papusi, instrumente muzicale si palarii, impletituri de fibre vegetale etc.
Atmosfera specifica targului este completata de nelipsitele standuri de turta dulce - "puiul targului" de odinioara - care face deliciul publicului vizitator.

Targul Creatorilor Populari din Romania
15 - 17 august 2008; intre orele 10.00 si 20.00
Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod