S-a inventat pilula pentru păstrarea căsniciei

Ce ați zice de o pastilă pentru continuare căsniciei, chiar și atunci când unul sau ambii soți se satură de conviețuit și se cer afară? Sună SF, dar cineva s-a gândit la asta, și nu sunt

Ce ați zice de o pastilă pentru continuare căsniciei, chiar și atunci când unul sau ambii soți se satură de conviețuit și se cer afară? Sună SF, dar cineva s-a gândit la asta, și nu sunt cercetătorii britanici ;)

Niște psihologi de la Institutul de cercetare a Minții și Creierului din Universitatea din Sydney au făcut un experiment. Timp de trei săptămâni, 40 de cupluri care mergeau la terapie pentru rezolvarea problemelor din căsnicie au tras pe nas niște oxitocină (cunoscută ca hormonul dragostei sau al plăcerii) sub formă de spray nazal. Rezultatele studiului nu sunt publice încă, dar National Post scrie că în urma experimentului s-a constatat că respectivele cupluri erau mai înclinate să-și amintească detalii plăcute din mariajul lor, decât să bată apa în piuă ca până atunci, pe ceea ce nu merge în cuplu.

Experimentul a născut o întreagă dezbatere pro și contra între medici și filosofi: e moral sau nu să manipulezi sentimentele oamenilor prin medicamente sau droguri? Adversarii soluției spun că o inimă frântă n-a făcut rău la nimeni, dimpotrivă, oamenii au ce învăța dintr-o despărțire, pe când adepții unei „pilule a dragostei” sunt de părere că și acum relațiile interumane sunt manipulate cu diverse substanțe, cum ar fi banalul alcool, care ne face mai vorbăreți și dornici de apropiere.

A crea un medicament pentru prevenirea sau tratarea despărțirii echivalează cu a medicaliza „instituția” îndrăgostelii, e de părere Margaret Somerville, directoare a Centrului pentru medicină, etică și legislație la Universitatea McGill.

În prezent oamenii de știință studiază oxitocina și efectele ei secundare, precum și un potențial drog „anti-love” ce ar putea fi folosit pentru inhibarea emoțiilor socotite nesănătoare, de exemplu în cazul sindromului Stocholm, în care victima se îndrăgostește de propriul agresor.

Există semnale cum că astfel de droguri sunt deja experimentate, chiar și în comunități ultrareligioase, pentru inhibarea libidoului.

Brian Earp, unul dintre cercetătorii implicați în cazul „drogului dragostei” consideră că una din cauzele pentru care căsniciile și relațiile durează mai puțin decât pe vremuri este aceea că valorile tradiționale intră în conflict cu evoluția societății și a mediului tehnologic în care trăim. Noi am vrea să rămânem mai mult într-o relație, dar nu ne lasă ambientul și ispitele societății moderne ;)

Prin urmare, zice Earp, a ajuta oamenii să-și păstreze sentimentele chiar și pe cale medicamentoasă nu e ceva rău, mai ales în cazurile în care există copii care ar suferi în cazul unui divorț.

Atunci, se pune întrebarea, soții nu cumva s-ar simți obligați să ia aceste medicamente de dragul copiilor sau al convențiilor sociale? S-ar ajunge pe cale chimică la aceleași constrângeri generate de societate sau religie în trecut, când mariajele erau păstrate doar de ochii lumii, cu prețul nefericirii partenerilor de cuplu.

Voi ce părere aveți, ați fi de acord să consumați drogul dragostei pentru a păstra o relație? Și dacă da, atunci asta nu ar fi cumva o „fabricare” a sentimentelor și nu o obținere a lor pe cale naturală?

Mai multe de și despre mine pe Dollo zice bine

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod