S-a inventat pastila care previne infecția cu HIV

Un medicament folosit deja din 2011 în tratarea HIV face de câteva luni obiectul unor controverse în lumea medicală. Truvada, pe numele lui, medicamentul este un antiretroviral care nu vindecă

Un medicament folosit deja din 2011 în tratarea HIV face de câteva luni obiectul unor controverse în lumea medicală. Truvada, pe numele lui, medicamentul este un antiretroviral care nu vindecă SIDA, însă diminuează prevalența virusului în sânge. Studii clinice derulate în ultimii ani pe două categorii de persoane - homosexuali și heterosexuali - arată că Truvada poate să și prevină dobândirea virusului, chiar în condițiile în care partenerii sexuali nu folosesc prezervativul.

Cu condiția ca pastila să fie luată zilnic. Este de așteptat ca FDA - agenția americană de autorizare a medicamentelor - să permită vânzarea Truvada în scop preventiv începând cu luna martie 2014.

Adepții Truvada susțin că medicamentul este indicat în cazul unor categorii anume de persoane, mai expuse infecției cu virusul HIV. Respectiv tinerii homosexuali, lucrătorii sexuali sau partenerii de viață ai bolnavilor cu HIV. Medicii atrag atenția, însă, că pastila minune trebuie luată zilnic ca să aibă efect, și că nu ar fi indicat ca oamenii să-și schimbe obiceiurile sexuale de prevenție, bazându-se pe faptul că această pastilă ar fi infailibilă.

Contestatarii pastilei atrag atenția că dimpotrivă, în ciuda avertismentelor, oamenii care iau pastila au devenit mai neglijenți în ceea ce privește protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală, mai ales pe fondul unei plictiseli de prezervativ înregistrată în special în comunitatea gay.

Aceleași voci sunt de părere că administrarea zilnică în scop preventiv a unui medicament menit să trateze o boală va face respectivul virus imun la medicamentul amintit, deci în cazul unei infectări cu HIV tratarea va fi mai dificilă..

Tot la capitolul minusuri ar mai fi și posibilele efecte secundare ale pastilei - despre care se spune că afectează rinichii, densitatea osoasă sau că îngrașă.

Cu toate astea, un articol recent din NY Times susține că în ultimii ani aproape 2000 de persoane au luat preventiv Truvada, în afară de cei pe care s-au derulat studiile clinice, deci este posibil ca din martie anul acesta, când se va vinde și ca medicament preventiv, Truvada să devină un mijloc de protecție mai popular decât prezervativul.

Încă un impediment ar fi, totuși, și prețul - 1000 de dolari doza necesară pentru o lună. Dar, după cum se știe, sexul fără prezervativ e întotdeauna mai costisitor ;)

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod