Refuzarea vaccinării ne întoarce la bolile eradicate

Refuzul părinților de a-și vaccina copiii împotriva bolilor cândva mortale a dat naștere unei situații paradoxale în aproape toată lumea: au reapărut epidemiile de boli pe care omenirea le

Refuzul părinților de a-și vaccina copiii împotriva bolilor cândva mortale a dat naștere unei situații paradoxale în aproape toată lumea: au reapărut epidemiile de boli pe care omenirea le eradicase cu zeci de ani în urmă tocmai datorită acestor vaccinuri.

Un studiu făcut de Programul Global de Sănătate al Consiliului pentru Relații Externe arată cum au reapărut aceste boli (precum pojarul, oreionul, tusea convulsivă, rubeola) într-un interval de numai patru-cinci ani.

Harta epidemiilor moderne arată apariția în zone dezvoltate ale globului a unor boli vechi pe care părinții le-ar fi putut evita cu costuri neînsemnate.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA estimează că în lume mor anual peste 160.000 de bolnavi de rujeolă și 195.000 de bolnavi cu tuse convulsivă. Asta în condițiile în care aceste boli pot fi prevenite fără efort, prin vaccinare în copilărie.

Un cunoscut site dedicat științei - I fucking love science - dă și o explicație a acestei situații. Se pare că primul pas a fost făcut în 1998 când un medic pe nume Andrew Wakefield a spus că vaccinurile antirubeolă, polio sau oreion provoacă autism. Deși nimeni altcineva din lumea științifică nu i-a susținut cu date aceste afirmații, ele au provocat în rândul părinților o reacție firească de respingere a vaccinurilor.

În 2010 o comisie de etică a demonstrat că Wakefield a falsificat anumite date din lucrările sale care incriminau vaccinarea, și i-a fost retras dreptul de a practica medicina.

Totuși între timp teoria lui a cunoscut destui adepți, unii chiar celebri, care au continuat să răspândească acele inepții deși nu aveau nici măcar vreo pregătire medicală. În țări civilizate, în care nu se mai murea demult de rujeolă sau de tuse convulsivă, au apărut curente de opinie împotriva vaccinării și la scurtă vreme au apărut și epidemiile.

Unul din efectele rele ale vaccinării pare că decurge exact din cel mai bun dintre ele: faptul că a eradicat o boală, iar omul modern a uitat că se poate muri din ea.

Desigur că e greu să-i explici unui părinte că orice vaccin are efecte secundare să că poate uneori să facă mai mult rău decât bine unui copil care are o sensibilitate aparte sau o alergie. Dar astfel de cazuri sunt rare și beneficiul general al vaccinului a fost, totuși, probat în timp și la scară largă în lume, deci refuzul de a-ți imuniza copilul pentru că există o foarte mică probabilitate să pățească ceva dacă va fi vaccinat rămâne totuși o atitudine nedemnă de secolul în care trăim și de eforturile pe care știința și omenirea le-au făcut ca să ajungem aici.

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod