Povestea băiatului care făcea avioane de hârtie

„Dan a fost împușcat pe 23 decembrie 1989. În seara de 23 decembrie am aflat că este la Spitalul de Urgență. Împreună cu doi prieteni am plecat să-i căutăm pe doi doctori pe care îi

„Dan a fost împușcat pe 23 decembrie 1989. În seara de 23 decembrie am aflat că este la Spitalul de Urgență. Împreună cu doi prieteni am plecat să-i căutăm pe doi doctori pe care îi cunoșteam ca să putem intra în spital. Doctorii se aflau în Pantelimon, vis-a-vis de Turnul de Apă de la Postăvărie. Înaintam cu dificultate cu mașina, erau posturi de control foarte dese. La un moment dat le-am explicat unor oameni care făceau controlul de ce eram grăbiți și atunci ne-au dat parola pentru Șoseaua Pantelimon.

Parola era « pară ».

Dan avea 21 de ani, era student la aeronave, era înalt și făcea cele mai bune clătite pe care le-am mâncat vreodată. Era doar cu un an mai mare decât mine, ne cunoșteam de când eu aveam 10 ani, stăteam pe aceeași stradă, am mers la aceeași școală generală și am făcut același liceu. Eram ca frații. Dan iubea avioanele și făcea niște super aeromodele captive. În București, în cartierul Berceni, există o stradă care îi poartă numele. Pe 23 decembrie 2009, când s-au împlinit 20 de ani de la moartea lui ne-am adunat opt oameni și am lansat câteva sute de avioane făcute din hârtie colorată de pe cele două blocuri aflate pe strada ce-i poartă numele.

Uitasem cum se fac avioanele de hârtie, am reînvățat și m-am hotărât să desenez fiecare etapă a construcției, ca să nu mai uit. E cel mai simplu model de avion de hârtie care există și i-l dedic lui Dan.”

Aceasta este explicația oferită de Oana Lohan, din Arad, pentru pictura pe care o propune pentru concursul Turnul de apă și artă, despre care v-am mai povestit aici. Ea vrea să pună pe turnul de apă schema pentru un avion de hârtie. Un simbol și o aducere aminte tristă despre un băiat care făcea avioane de hârtie.

Printre cele 12 proiecte propuse pentru vârful Turnului de apă mai sunt: o mașină de tocat vise, niște bufnițe, câțiva cocori, un raft cu cărți...

Dacă vreți să le vedeți pe toate și să vă alegeți favoritul, intrați pe site-ul Make a Point și votați. Pictura și scara din jurul turnului vor fi inaugurate de Revelion.

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod