PMS e un mit, doamnelor

O echipă de cercetătoare - femei - de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă s-a apucat să facă o trecere în revistă a studiilor despre sindromul premenstrual (PMS) ca să înțeleagă dacă

O echipă de cercetătoare - femei - de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă s-a apucat să facă o trecere în revistă a studiilor despre sindromul premenstrual (PMS) ca să înțeleagă dacă schimbările de dispoziție ale femeilor, puse de regulă de bărbați pe seama apropierii „acelei perioade din lună” sunt fundamentate științific sau ba.

Rezultatul cercetării lor arată că mai mult de jumătate dintre studiile verificate nu pot demonstra o legătură clară între schimbările de dispoziție și data ciclului. Numai 15% dintre studii demonstrau că femeile „tind să aibă” clasice manifestări PMS, care se înrăutățesc pe măsură ce se apropie data fatidică.

38% dintre studii au demonstrat că, dimpotrivă, n-ar fi nicio legătură între dispoziția femeii și modificările ei hormonale din perioada cu pricina. Alte studii (9%) au indicat chiar că cele mai rele faze ale femeii ar fi în afara perioadei menstruale, fără nicio legătură nici cu perioada, nici cu PMS.

Autoarele cercetării au fost bucuroase de descoperire, zice revista Time, și au dat vina pe o nemeritată faimă a PMS, stabilită demult în istorie, când doctorii erau numai bărbați și puneau cu prea mare ușurință „supra-emotivitatea” femeilor pe seama fluctuațiilor hormonale din perioada fertilă.

Cercetarea lor nu spune, totuși, clar, dacă descoperirea de aplică și femeilor care chiar au ceva deranjat în sfera „emoțională”, de vreme ce studiile comparate s-au făcut numai pe femei sănătoase.

Pentru că deși e adevărat că schimbările hormonale induc stări diferite și nu produc comportamente neașteptate la majoritatea femeilor, există, totuși, un 1-9% dintre femei care suferă de PMDD - adică „premenstrual dysphoric disorder”, problemă pe lângă care PMS pare deja o fiță.

Cercetătoarele amintite au mai adăugat că e dificil să spui clar dacă PMS există sau nu, pentru că dispoziția unui om - în general, nu numai a femeii - este influențată de atât de mulți factori încât e aproape imposibil să stabilești cu exactitate vina exclusivă a hormonilor.

Și ca să nu le rămână datoare bărbaților, cercetătoarele arată că e posibil ca și ei să experimenteze stări diverse, ca urmare a fluctuațiilor de testosteron, care induc stări similare de bună dispoziție sau anxietate, ca și discutabilul PMS la femei.

Concluzia e că niciun studiu nu a pus până acum degetul pe rană atât de clar încât să fie sigură influența hormonilor sexuali asupra comportamentului femeilor. Sau al bărbaților ;) Dar dacă vă place să fiți rele măcar o dată pe lună, e bună orice scuză.

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod