Lucrurile se mișcă dacă faci valuri

Câțiva oameni din Drumul Taberei s-au opus drujbelor care le tăiau copacii de lângă bloc. N-au fost mulți, dar au fost suficienți ca să oprească defrișările haotice făcute pentru

Câțiva oameni din Drumul Taberei s-au opus drujbelor care le tăiau copacii de lângă bloc. N-au fost mulți, dar au fost suficienți ca să oprească defrișările haotice făcute pentru lucrările la noua linie de metrou, și să forțeze o regândire a proiectului. Secretul lor este unul banal și la îndemâna oricui: au protestat, în loc să stea cu mâinile în sân și să exclame fatalist: „ce putere avem noi?!” Autoritățile au fost surprinse că sunt luate la întrebări și li se pun la îndoială deciziile. La fel de surprinși au fost și protestatarii, că au ieșit victorioși din încercarea asta. Organizația CeRe i-a consiliat și i-a ghidat prin hățișul birocratic al inițiativei cetățenești. Rezultatul: mai mult de 500 de arbori salvați de la tăiere și un orgoliu cetățenesc renăscut. O poveste din care ambele tabere au ceva de învățat.


Dacă v-a plăcut povestea asta - sau poate vă place acum -  e bine să știți că în week-end-ul viitor organizația care i-a ajutat pe oamenii din Drumul Taberei să se organizeze are nevoie și ea de ajutor.

Ca să-i ajute pe alți oameni precum cetățenii care au luptat pentru copacii din grădina blocului lor.  CeRe, organizația despre care v-am mai povestit în câteva rânduri - pentru că e formată din niște fete inimoase pe care le admir - participă la Swimathon-ul de anul ăsta, cu speranța că va aduna 5000 de euro pentru alte comunități de cartier pe care speră să le coaguleze. Pentru că, așa cum probabil știe oricine, nimic nu se face fără bani, oricât de mult entuziasm ai avea.

Anul ăsta, 40 de echipe de înotători vor face ture de bazin pentru câte o cauză comunitară pe care au ales s-o susțină. Oamenii vor înota pentru copii cu autism, pentru policlinici sociale, pentru sterilizarea pisicilor maidaneze sau pentru un mediu mai sănătos. În total sunt 30 de cauze care au adunat anul acesta în jurul bazinului Lia Manoliu oameni celebri sau anonimi. CeRe va fi, de exemplu, susținută de familia Alexandru - tatăl Cosmin și cei doi fii (foto) - care vor înota pentru ca organizația CeRe să poată crește numărul liderilor de cartier.

Adică acei oameni care pot coagula oamenii în jurul lor pentru cauzele mici, dar importante pentru orice comunitate.

„În ultimii patru ani, am lucrat cu cetățeni din patru cartiere: Favorit (Drumul Taberei); Callatis (Prelungirea Ghencea); Lacul Tei și Pantelimon, cetățeni care se întâlnesc regulat, care discută, analizează probleme cartierului și care conving autoritățile să găsească soluții pentru cartiere. În cartierele odată apatice ale Bucureștiului putem vedea, mulțumită cetățenilor cu care lucrăm:

- îmbunătățiri în Parcul Circului (repunerea în funcțiune a pompei care alimentează lacul, reabilitarea scărilor, noi coșuri de gunoi etc)

- reamenajarea drumului pe care copiii îl parcurg către școala 279 din Prelungirea Ghencea

- amenajarea unei parcari și a unui părculeț în Prelungirea Ghencea

- reducerea de la 2.300.000 euro alocați din bugetul local al sectorului 6 unui grup statuar la 157.000 euro - și multe alte victorii concrete” - explică CeRE în proiectul cu care concurează la Swimathon.

Competiția este organizată de Fundația Comunitară București și are loc pe 12 iulie, la Bazinul Olimpic Lia Manoliu.

Swimathon București se află la a două ediție. Anul trecut suma totală strânsă la eveniment a fost de peste 94.000 lei pentru 20 de proiecte, de la mai mult de 550 donatori individuali, iar donația medie a fost de 80 de lei.

Cum se vor petrece lucrurile:

Swimathon este o platformă de atragere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală. Este un mecanism prin care comunitatea se întâlneşte, interacționează şi se implică să strângă fonduri pentru proiectele pe care le consideră relevante.

În trei paşi:

1. Organizaţiile sau grupurile de iniţiativă înscriu cauze din comunitatea locală

2. Companiile şi înotătorii aleg cauza pentru care se implică

3. Susţinătorii donează o sumă de bani pentru fiecare lungime de bazin înotată de favoriţii lor

Înotători individuali sau echipe de ştafetă înoată, timp de 50 de minute, cât mai multe lungimi de bazin pentru cauza pe care o susţin. Pe parcursul zilei, vor fi trei sau patru serii de înot de câte 50 de minute fiecare, în funcţie de numărul de înotători înscrişi.

Evenimentul va fi deschis publicului, iar participanţii îşi invită susţinătorii să îi încurajeze în direct în competiţie. Încă vă mai puteți înscrie atât ca susținători, cât și ca înotători, dacă vă ține ... costumul de baie ;)

Înotătorii strâng fonduri cu ajutorul reţelei sociale proprii şi a organizaţiei pe care o susţin. Donatorii pot alege să susţină înotătorul sau echipa preferată contribuind fie cu o sumă pentru fiecare lungime de bazin înotată sau cu o sumă fixă.

Chiar dacă nu vă încadrați în categoria înotătorilor sau a donatorilor, dar aveți sâmbăta de 12 iulie liberă, nu strică să vedeți cum e la Swimathon. Cine știe, poate vă place ;)

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod