Locul în care măgarii sunt adorabili

Știu că pare o utopie, dar există un loc în țara asta în care măgarii sunt adorabili, se lasă mângâiați și pozați, deciși parcă să contrazică numele depreciativ care-i asociază cu o

Știu că pare o utopie, dar există un loc în țara asta în care măgarii sunt adorabili, se lasă mângâiați și pozați, deciși parcă să contrazică numele depreciativ care-i asociază cu o anumită categorie de oameni. Locul ăsta se numește Transfăgărășan, și poate fi o destinație minunată de excursie pentru mini vacanța de Sfântă Mărie, dacă nu aveți nimic altceva plănuit.

Dacă sunteți din București, drumul până pe Transfăgărășan - una dintre cele mai frumoase șosele montane din Europa - nu este mai lung de 300 de km, ba chiar mai mic dacă vreți doar să-l traversați de la sud la nord și să vă opriți în Cîrțișoara, satul de baștină al celebrului Badea Cârțan.

Poate fi o excursie de o zi, dar la fel de bine poate fi una de week-end.

Dacă aveți mai multe zile la dispoziție, pe drum puteți să vă opriți la mănăstirea Curtea de Argeș, apoi urcând spre barajul Vidraru să faceți un popas la Cetatea Poenari - un urcuș din șosea de maxim 30-40 de minute -  și firește la baraj, unde puteți urca la statuie și să admirați lacul Vidraru de sus.

Apoi începe Transfăgărășanul, care are o culme la Bâlea Lac, și apoi coboară în curbe în ac de păr care-i pot face pe pasageri să strângă din fund de emoție ;) Ca șofer nu foarte experimentat, dar cu un pic de vechime, aș zice că e o șosea pe care merită să vă încercați puterile, după un număr de ani de condus.

O altă parte frumoasă a excursiei este urcarea până la Lacul Capra, de la Bâlea un pic mai sus, un traseu considerat ușor, dar care poate scoate sufletul unui om de birou.

Vă ia cam trei ore să urcați și să coborâți înapoi, dar vă garantez că priveliște de sus merită tot efortul.

Și ca să revenim la oile și măgarii noștri, vă fac atente că dacă alegeți această variantă de traseu veți găsi cu siguranță măgarii din fotografii undeva pe curbele ce urcă spre Bâlea Lac. Musai să opriți în parare și să vă împrieteniți cu ei. Sunt blânzi și dornici de socializare, ceea ce nu se poate spune despre omonimii lor oamenii :)

Seara, după o astfel de zi încărcată cu obiective și adrenalină auto, vă recomand să poposiți într-o pensiune în satul Cârțișoara - mai sunt câteva și pe drum în apropiere, înainte de a intra în sat - apoi să purcedeți a doua zi înapoi sau, de ce nu, spre Sibiu și apoi să vă întoarceți pe Transalpina, cealaltă șosea le înălțime a României.

Dar despre asta într-o postare viitoare. Dacă vă gândiți să-mi urmați sfatul, luați la voi câțiva morcovi pentru măgarii de pe Transfăgărășan ;)

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod