Hai la târgul oamenilor cu al șaselea simț - ăla civic

Vino să-i cunoști pe oamenii cu al șaselea simț: simțul civic. Cei cărora le pasă de orașul lor, se implică și folosesc cu creativitate și curaj toate instrumentele disponibile de la o

Vino să-i cunoști pe oamenii cu al șaselea simț: simțul civic. Cei cărora le pasă de orașul lor, se implică și folosesc cu creativitate și curaj toate instrumentele disponibile de la o simplă petiție până la un flashmob, de la o audiență cu primarul, până la o campanie elaborată de advocacy.

Nu este nevoie să fii supererou ca să trimiți o scrisoare la primărie, să strângi semnături pentru o petiție sau să-ți pese de ce se întâmplă la tine în cartier. Nu este nevoie să ai superputeri să mobilizezi oamenii din jurul tău atunci când deciziile publice nu țin cont de dorințe ale cetățenilor, în proiecte cu impact direct asupra orașului și locuitorilor săi.

Sâmbăta asta, 22 noiembrie, de la ora 16.00 puteți afla cum se face, de la primul „Târg de inițiative cetățenești” care are loc la Impact Hub București (Str. Halelor nr.5). Îi puteți cunoaște aici pe oamenii neresemnați, care cer cu perseverență ca vocea lor să fie ascultată de către autorități. Instrumentele pe care ei le folosesc sunt la îndemâna oricărui bucureștean care se lovește de decizii injuste, care trăiește într-un un oraș în care betonul ia locul spațiilor verzi, în care construcții ilegale apar peste noapte, în care bicicliștii pedalează în pericol.

_______________________________________________

initiative-cetatenesti

Participanți la târg:

1. Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi ia atitudine față de autoritățile locale care permit distrugerea celor două cartiere prin acceptarea a sute de construcții care încalcă legile urbanistice și de protecția mediului.

2.

Grupul de inițiativă civică Lacul Tei – un grup de cetățeni obișnuiți care s-au hotărât să schimbe în bine traiul din această zonă. Acum sunt concentrați pe soarta Parcului Circului.
Grup înființat prin programul de organizare comunitară derulat de Centrul de Resurse pentru participare publică.

3. Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1” format din cetăţeni ai Bucureştiului care vor să atragă atenţia asupra proiectului municipalităţii – un proiect gândit greşit, pe mulți bani şi, mai ales, ilegal.

4. Asociația Komunitas - un laborator interdisciplinar socio-antropologic și educațional, unde se pun bazele unor modalități noi de educație non-formală pentru tineret, cercetare urbană, dezvoltare comunitară și activare a spațiilor publice. Acumulatorul Urban Mobil – un pavilion modulabil care poate fi cinematograf mobil, spațiu de expoziție sau masă de atelier, în funcție de nevoi.

5. Bună dimineața, București! - ziar de informare și atitudine, care abordează subiecte specifice Bucureștiului și relevante pentru bucureșteni.

6. Berceni. De la cartier la comunitate – un grup informal care propune identitatea culturală ca o legătură între indivizi şi spaţiul în care trăiesc.

7. Cruciada Locatarilor – un grup de locatari din B-dul Nicolae Grigorescu nr. 18 care luptă pentru a salva 8.000 mp de spațiu verde și parcări din fața blocului lor., iar acum organizează lunar plimbări cu cnsilieri locali și deputați pentru a discuta despre problemele cartierului.

8.

Observatorul urban - structură de monitorizare profesională a spațiului urban bucureștean, rezultat al unui program inițiat de Uniunea Arhitecților din România (UAR).

9. Asociația ActiveWatch - organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public, implicată în acțiuni care vizează autoritățile Bucureștiului atunci când se înregistrează derapaje ale bunei guvernări.

10. Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR pledează pentru un oraș prietenos cu bicicliștii și cu un transport în comun mai bine organizat și mai puțin poluant.

11. Inițiativa Favorit - este un grup de inițiativă cetățenească, format din oameni obișnuiți din cartierul Drumul Taberei - zona Favorit, care își dorește îmbunățățirea traiului din această zonă. De 4 ani militează pentru salvarea cinematografului Favorit, prin transformarea acestuia într-un centru cultural comunitar.
Grup înființat prin programul de organizare comunitară derulat de Centrul de Resurse pentru participare publică.

12. Grupul de inițiativă Cartierul Floreasca - un grup de oameni inimoși ce locuiesc în Cartierul Floreasca și care au hotărât sa ia atitudine împotriva modului în care autoritățile locale distrug cu bună știință Cartierul, în beneficiul unor grupuri de interese imobiliare.

13. Grupul “Lăsați copacii în pace” – un grup de oameni de pe str. Politehnicii (Militari) nemulțumiți de planurile Primăriei Sectorului 6 care vrea să amenajeze parcare în locul unui spațiu verde cu pomi înalți.

14.

Grupul “Salvați Parcul Tineretului” – câțiva oameni din vecinătatea parcului care luptă împotriva șantierului de blocuri deschis în marginea parcului pe un teren retrocedat pe spațiu verde.

15. Funky Citizens – este o organizație care își dorește să construiască instrumente de advocacy pe cercetare, date concrete și online, încurajând cetățenii să se implice în inițiative de responsabilizare a guvernanților.

16. Vocea Tineretului România este o inițiativă a Fundației Parteneri pentru Dezvoltare Locală inspirată de programul Youth Voice Detroit și lansată în martie 2013. În acest moment, Vocea Tineretului este formată din tineri din 4 licee bucureștene (I. L. Caragiale, Gh. Lazăr, Tudor Vianu și Matei Basarab) care se organizează și acționează pentru a rezolva problemele cu care se confrunta în liceele lor.

17. Grupul de Inițiativă Callatis - Drumul Taberei. Oameni obișnuiți care fac lucrurile să se întâmple. Implicați, nu resemnați! Este un grup informal de cetățeni întruniți pentru a colecta problemele prioritare ale locuitorilor zonei în care acționează și de a face demersuri pe lângă autoritățile publice locale pentru ca acestea să fie soluționate.
Grup înființat prin programul de organizare comunitară derulat de Centrul de Resurse pentru participare publică.

18. Street Delivery - un eveniment-manifest care se întâmplă în fiecare an în București, Timișoara și Iași. Street Delivery recuperează spațiul public și redă orașul locuitorilor săi. Street Delivery închide străzile pentru mașini și le deschide pentru oameni, transformând carosabilul într-un spațiu de promenadă mobilat cu idei.

19.

Clubul Mamelor s-a format la inițiativa Policy Center for Roma and Minorities la începutului anului 2013. Clubul Mamelor este format din aproximativ 20 femei rome și ne-rome din cartierul Ferentari și luptă pentru o comunitate în care vocea cetățenilor din zonă ajunge la și este ascultată de autoritățile publice locale și naționale.

20. “Cetățean Sector 3” se doreste a fi un vigilent observator al vieții cetățenilor acestei comunități, din toate aspectele (economice, sociale, politice, culturale) și la toate nivelurile, realizând și bilanțuri ale îndeplinirii promisiunilor electorale.

21. Prietenii Parcului IOR este o comunitate de tineri si familii care trăieşte în jurul oazei de verdeaţă numită Parcul IOR şi care se implică pentru protejarea acestui spaţiu şi pentru apărarea drepturilor comunităţii locale.

22. “Luptă pentru strada ta” este un grup de oameni de pe str. Luncşoara, din sectorul 2, care se opun construcţiei unui bloc de 10 etaje în vecinătatea lor, care afectează spaţiile verzi şi locurile de parcare ale rezidenţilor.

_______________________________________________

Programul târgului este de la 16.00 la 20.00. Mai multe găsiți pe pagina evenimentului.

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod