"Femeia din trecut"

Frank si Claudia sunt pe cale sa se mute din casa in care au locuit timp de 19 ani. Totul e strans, impachetat si, in mare parte, imbarcat pe...

Frank si Claudia sunt pe cale sa se mute din casa in care au locuit timp de 19 ani. Totul e strans, impachetat si, in mare parte, imbarcat pe vaporul aflat deja in larg. Andi, fiul lor, se pregateste si el sa-si ia ramas bun de la Tina, prima lui dragoste, iar despartirile par cat se poate de firesti pe fundalul verii tarzii.

Pe neasteptate, in casa aproape pustie a cuplului isi face aparitia Romy Vogtlander, o femeie necunoscuta, care emite pretentii ferme asupra lui Frank, in numele juramantului de iubire pe care cei doi si l-au facut in adolescenta. Femeia e convinsa ca s-a intors la timp pentru a-i oferi barbatului vietii sale sansa unui nou inceput. E gata sa il "salveze", dar cu o singura - irecuzabila - conditie.

De unde vine Romy Vogtlander? Cine e ea? Ce valoare poate avea o iubire de-o vara in comparatie cu 20 de ani de casnicie? Dar o promisiune in comparatie cu un contract?

Sub presiunea amintirilor la care face apel "femeia din trecut", existenta cuplului se zdruncina, confruntata cu cele mai rele temeri ale fiecaruia.

Bine ascunse sub tencuiala, fisurile din zidurile menajului ies la iveala. Aparitia lui Romy Vogtlander declanseaza un adevarat razboi psihologic, un thriller afectiv in care tradarea si razbunarea vor face ravagii.

Jongland cu precizia determinarilor temporale, continuu reordonate de o instanta exterioara, mizand pe ambiguitatea relatiilor si pe fragilitatea identitatii, Roland Schimmelpfennig ne antreneaza intr-un labirint de oglinzi paralele, intr-o spirala a timpului din care pare nimeni nu mai poate iesi la fel de "inocent" precum a intrat.

"Femeia din trecut" de Roland Schimmelpfennig este o coproductie Teatrul Metropolis si ProiectReplica, in regia lui Theodor Cristian Popescu. Piesa a fost tradusa de Victor Scoradet, special pentru aceasta montare, care ii are in distributie pe: Lucian Pavel, Lelia Ciobotariu, Cristina Toma, Conrad Mericoffer, Andreea Boboc.
Scenografia este semnata de Mihai Pacurar, iar miscarea scenica poarta amprenta lui Florin Fieroiu.

Dupa opt ani pretrecuti in SUA si Canada (unde au izbutit sa impuna numele proaspetei Companii "Theodor Cristian Popescu" pe scenele din Montreal), dupa ce au semnat, anul trecut, la Teatrul 74 din Targu Mures, premiera pe tara cu Geniul crimei de George F. Walker, regizorul si actrita sa fetis, Cristina Toma, revin pe o scena bucuresteana in postura care i-a consacrat - aceea de promotori ai dramaturgiei contemporane. (La sfarsitul anilor '90, Compania Teatrala 777 infiintata de regizorul Theodor Cristian Popescu a fost, pentru scurta perioada in care a functionat, printre primele si cele mai productive structuri alternative afirmate la noi, introducand in circuitul teatral autori precum Tony Kushner si Biljana Srbljanovic.)

Cu "Femeia din trecut", Lelia Ciobotariu si Lucian Pavel isi reiau si ei proiectele independente, incepute cu ani in urma sub titulatura Fundatia Antigona, in noul format numit ProiectReplica, aflat deja la a patra coproductie, dupa mady-baby.edu al Gianinei Carbunariu (la Teatrul Foarte Mic), James, spectacol de dans coregrafiat de Silvia Calin si Andreea Duta (la CNDB), Molly Sweeney de Brian Friel, in regia lui Alexandru Dabija (la Teatrul Bulandra).

"Femeia din trecut" de Roland Schimmelpfennig
Joi, 25 septembrie, ora 19.00
Teatrul Metropolis
Regia: Theodor Cristian Popescu
In distributie: Lucian Pavel, Lelia Ciobotariu, Cristina Toma, Conrad Mericoffer, Andreea Boboc
Durata spectacolului: 1 h 35 min (fara pauza).

Pret bilet: 15.90 lei.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod