Expozitie "Estetica nudului"

Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei prezinta expozitia temporara "Estetica nudului", deschisa publicului pana la finele lunii septembrie 2008...

Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei prezinta expozitia temporara "Estetica nudului", deschisa publicului pana la finele lunii septembrie 2008 in cadrul Galeriei de Arta Romaneasca Moderna, in salile dedicate expunerii de arte grafice.

Expozitia "Estetica nudului" grupeaza 38 de lucrari (desene si gravuri) din repertoriul celor mai importanti artisti romani din prima jumatate a secolului al XX-lea.   
                
Complet ocultata in iconografia artei romanesti pana la sfarsitul secolului al XIX, tema corpului nud, devine una din preocuparile majore ale picturii si sculpturii din secolul al XX-lea. "Nudul" realizat de Constantin Brancusi, pozitionat in centrul acestei expozitii, constituie principala cheie de lectura a directiilor stilistice deschise de acesta in arta romaneasca din secolul al XX-lea.

Desenele sculptoritei Milita Petrascu si a intregului grup de avangarda: Max Herman Maxy, Marcel Iancu, Hans Mattis Teutsch, Corneliu Michailescu fac un pandant expunerii pictorilor interbelici: Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Nicolae Tonitza. Alaturi de acestia, desenele sculptorilor Dimitrie Paciurea, Ion Irimescu, George Apostu si cel al pictorului Corneliu Baba completeaza istoricul abordarii acestei teme in iconografia artei romanesti de secol XX.  

Prin aceasta expozitie sunt deschise trei cai de lectura a artei romanesti moderne. Prima este cea istorica, acoperind aria cronologica cuprinsa intre anii 1890 - 1958, directiile stilistice majore fiind prezentate in termeni comparativi. O a doua interpretare releva preocuparea teoretica pentru statutul desenului ca opera autonoma in arta contemporana, in paralel cu cel al schitei improvizate, al desenului neterminat. Cea de a treia este o lectura a vizualitatii moderne, in care constructia imaginii are drept model realitatea construita ca "joc de oglinzi" si nu ca incarnare a unui ideal absolut cum fusese cazul esteticilor premoderne.

Publicul va putea de asemenea sa aprecieze lucrarile prin intermediul unor vizite cu ghidaj gratuit. Acestea vor fi sustinute de organizatoarea expozitiei, Petruta Vlad, specialist al Muzeului National de Arta al Romaniei. Vizitele se vor desfasura in zilele de sambata, 19 iulie si 16 august 2008, de la orele 11.00.

Expozitie temporara "Estetica nudului"
Durata: iunie - septembrie 2008
Muzeul National de Arta al Romaniei

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod