Direcționați 2% din impozitul vostru către un ONG

Dacă n-ați aflat până acum e timpul să știți că în fiecare an, din impozitul nostru pe venit, statul ne permite să direcționăm 2% către o organizație neguvernamentală (ONG). Pot face

Dacă n-ați aflat până acum e timpul să știți că în fiecare an, din impozitul nostru pe venit, statul ne permite să direcționăm 2% către o organizație neguvernamentală (ONG). Pot face asta și cei care au venituri doar din salarii, și cei care au venituri din activități independente. Diferența e că aceia care au doar venituri salariale nu sunt obligați să trimită către fisc o declarație de venit, aceasta fiind sarcina angajatorului. De aceea unii angajatori le oferă salariaților lor ocazia să opteze pentru ce ONG doresc să direcționeze cei 2%.

Dar dacă nu vi se oferă ocazia asta la locul de muncă ar fi util să vă amintiți să faceți din proprie inițiativă acest demers. Pentru multe organizații asta ar putea fi un ajutor important.  Pentru voi nu înseamnă nimic, banii oricum sunt din impozitul pe care îl plătiți către stat. Completarea și trimiterea prin poștă a unui formular 200 sau 230 nu vă costă nimic, e ca atunci când dați like, doar că acum chiar contează și se materializează în lei.

Din păcate nu puteți alege decât o singură organizație, așa că informați-vă înainte.

Iată câteva dintre organizațiile cu care eu colaborez și pe care le admir pentru activitatea lor:

APADOR-CH - Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România  - Comitetul Helsinki este una dintre cele mai vechi organizaţii din România şi mulţi dintre cei care au ajuns cu diverse plângeri la CEDO au auzit de ea sau au primit ajutor. Ce face APADOR-CH este să dezvolte în oameni conștiința propriilor drepturi. Amănunte găsiți pe site-ul lor.

ASUR – Asociaţia Secular Umanistă din România s-a înfiinţat în 2010 şi promovează secularismul, gândirea critică, ştiinţa şi separarea statului de biserică. În anii trecuți au avut campaniile: Stop îndoctrinării religioase în şcoli, Nu-ţi lăsa banii în plata Domnului sau scrisoarea comună adresată marilor primării din ţară prin care li se cerea să nu direcţioneze bani pentru Catedrala Neamului.

ApTI – Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet susţine o lume digitală liberă şi un Internet asemenea, cu respectarea dreptului la exprimare şi la viaţă privată.

Ce-Re - Centrul de Resurse pentru participare publică face după părerea mea una dintre cele mai bune chestii de pe piața societății civile de la noi: îi ajută pe oameni în micile lor comunități să se coaguleze în mișcări civice și să schimbe lucrurile care-i deranjează, fără să aștepte minuni de la alții.

Un exemplu de proiect despre care am scris și eu a fost cel cu oamenii din Drumul Taberei care s-au bătut cu Metrorex ca să-și salveze copacii din fața blocului. Altul a fost cel cu adopția unui consilier municipal.

Dacă rezonați cu alte forme de implicare socială, ar mai fi:

Clubul Câinilor Utilitari – este asociaţia care dresează câini de rasă sau maidanezi pentru operaţiuni de căutare şi salvare din dărâmături sau alte situaţii speciale. Eu i-am cunoscut cu ocazia portretului pe care i l-am făcut lui Codruţ, maidanezul antrenat să fie Saint Bernard ;)

Make a Point –  Este asociația care a reabilitat și transformat într-o minune Turnul de apă din Pantelimon, dar Make a Point mai organizează seri de filme sau expoziţii şi seminarii de regenerare urbană.

Samusocial din Romania –  Organizaţie înfiinţată după modelul Samusocial International (cu 10 filiale pe 4 continente), care derulează programe pentru oamenii străzii.

Ei colectează anual haine groase pentru iarnă şi se străduiesc să ajute oamenii străzii în condiţiile în care Bucureştiul nu are vreun azil de noapte susţinut de primărie şi nici biserica nu dă pe afară cu ospitalitatea când e ger.

CUM PROCEDAȚI:

Dacă pe site-rile organizaţiilor către care vreţi să dirijaţi cei 2% nu găsiţi formularele aferente  (eu v-am dat link-uri către acele formulare la fiecare ONG) le puteţi descărca de pe site-ul ANAF unde vi se explică şi cum să faceţi. 200 pentru venituri obţinute din activităţi independente şi 230 pentru venituri obţinute din salariu.  Tot aici găsiţi şi adresele administraţiilor fiscale în funcţie de localitatea de reşedinţă, la care trebuie să trimiteţi fişele respective completate.

Termenul limită pentru trimiterea formularelor la fisc este 23 mai 2014.

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod