Dacă copilul seamănă cu fostul?

Un studiu recent făcut de o universitate din New South Wales ridică din nou o problemă veche și controversată: e posibil ca primul partener sexual al unei femei să-i influențeze genele

Un studiu recent făcut de o universitate din New South Wales ridică din nou o problemă veche și controversată: e posibil ca primul partener sexual al unei femei să-i influențeze genele copiilor acesteia, chiar dacă ea îi face mai târziu, cu altul? Studiul citat de The Telegraph a fost făcut pe muște, iar cercetătorii admit că nu pot fi siguri deocamdată că rezultatele se aplică și la alte specii. Dar la muște arată că da, primul partener al unei muște este cel cu care vor semăna toți copiii ei.

familie

Chestiunea se numește telegonie și datează, conform aceluiași articol, din vremea lui Aristotel, care ar fi avansat această teorie.

Nu se știe pe ce se baza el atunci, când genetica încă nu studia împerecherea muștelor, dar e cert că a fost crezut, pentru că parte din teorie a stat secole la rând la baza normei care îi interzicea unui rege să se însoare cu o femeie divorțată. Tocmai pentru că femeia ar fi purtat în ea genele primului bărbat, și le-ar fi transmis moștenitorilor coroanei. Aceleași temeri se pare că ar fi setat și virginitatea obligatorie la căsătorie, în general...

Telegonia se pare că ar fi fost dovedită și la alte rase, cum ar fi caii.

O iapă ar fi fost încrucișată cu o zebră, act din care nu s-a născut nimic (cele două rase fiind se pare incompatibile), însă ulterior, după încrucișarea cu un cal, iapa ar fi dat naștere unor mânji cu dungi.

O fi, nu o fi reală teoria, e cert că nașterea unui copil ale cărui trăsături nu se regăsesc „în familie” măcar nu neapărat să semene cu tatăl, naște discuții, suspiciuni sau chiar drame, dacă părinții nu sunt suficient de ... calmi în privința asta. Noroc că majoritatea adoptă celebrul dicton „e în grădina mea, deci e al meu!” și viața merge mai departe ;)

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod