Cum slăbești mâncând lapte, brânză și înghețată

Am auzit de multe ori persoane chinuite de curele de slăbire care spuneau că „se îngrașă și din apă”. Deci când vor citi un titlu care conține asemenea contradicție în termeni

Am auzit de multe ori persoane chinuite de curele de slăbire care spuneau că „se îngrașă și din apă”. Deci când vor citi un titlu care conține asemenea contradicție în termeni (slăbire, brânză, înghețată) vor zice că așa ceva nu se poate. Nutriționista Mihaela Bilic susține că se poate și e chiar o chestie veche de când lumea, doar că prinși cu viața asta modernă din ultimele decenii am început să desconsiderăm banalul lapte și am omis să ne mai hrănim sănătos.

Bilic urmărește să desființeze toate acele legende urbane care spun că oamenii maturi nu mai au nevoie să consume lapte, că unii dintre noi avem intoleranță la lactoză sau că laptele și produsele derivate îngrașă. Dimpotrivă, spune ea, consumat zilnic și în anumite combinații, laptele este necesar organismului uman (pentru aportul de calciu), spulberă și așa zisa intoleranță la lactoză și chiar ajută la slăbit.

Calciul transformă grăsimile în săpun

Ingredientul cheie pentru slăbit este calciul.

Organismul nostru are nevoie zilnic de un gram de calciu pentru funcționare. Dacă noi nu i-l dăm prin alimentație, și-l ia singur din oase. Și așa ajungem după 35 de ani să facem cunoștință cu osteoporoza. Teoretic calciul poate fi luat din diverse alimente (ouă, pește, pâine, nuci, soia, spanac sau apă minerală), însă numai laptele este cel mai bogat și eficient. Deoarece pe lângă calciu dizolvat în 87% apă, laptele mai conține și vitamina D, acid linoleic, fosfor și celebra lactoză. Toate măresc dizponibilitatea calciului. Laptele și iaurtul mai sunt bogate în iod, zinc, crom și vitaminele din grupa B, care accelerează metabolismul și intensifică arderile.

Cum ajută calciul la menținerea unei greutăți echilibrate a organismului:

-         la nivel metabolic calciul stimulează arderea grăsimilor și micșorează sinteza lipidelor

-         în intestine calciul se combină cu grăsimea alimentară și scade absorbția acesteia prin procesul numit saponificare (cam ca la facerea săpunului)

-         principala proteină din lapte - caseina – acționează asupra apetitului și reglează activitatea hormonilor gastro-intestinali, astfel că atunci când țineți orice cură de slăbire, dacă o combinați cu lapte sau produse lactate vă va fi mai ușor să mâncați mai puțin.

-         cercetătorii au observat că reducerea aportului caloric cu 500 de calorii/zi, asociată cu un consum de trei produse lactate (care să contribuie cu 900-1.100 mg de calciu) contribuie la pierderea a 6 kg în trei luni de regim, 80% fiind grăsime abdominală.

Efectul este maxim dacă consumați lapte, iaurt, brânză proaspătă, urdă sau caș. Atenție, nu abuzați de telemea, cașcaval sau brânza cu mucegai pentru că ele conțin lapte, dar și foarte multe grăsimi, deci ce scădeți prin cura de slăbire puneți la loc prin brânzeturi. Doza recomandată de brânză sau cașcaval este doar un triunghi de mărimea celor de brânză topită.

-         tot cercetătorii au observat că alimentele cremoase activează suplimentar o zonă a creierului legată de experiențele plăcute (euforie, tandrețe, iubire), iar pe lângă plăcerea propriu-zisă de a mânca o înghețată, de exemplu, ea nici nu îngrașă, pentru că amestecul de lapte cu zahăr face ca absorbția acestuia în țesuturi să fie mai lentă.

-         nu vă abțineți de la parmezanul ras.

Se știe că pastele nu sunt bune fără parmezan, iar dacă puneți numai două linguri de parmezan ras peste paste aveți aportul perfect de calciu din lapte într-o zi.

***

Medicul nutriționist Mihaela Bilic ține de câteva luni conferințe prin țară pe tema calităților laptelui. Este o campanie sprijinită de Albalact și se numește Doza Zilnică de Lapte. Ea urmărește să sporească gradul de informare cu privire la necesitatea consumului zilnic de lapte pe cap de locuitor – indicator economic care situează România pe penultimul loc în Europa.

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod