Cum mai donăm 2% anul ăsta

  25 mai este, în fiecare an, data limită până la care trebuie depuse declarațiile de venit pentru anul trecut. Înarmați cu fișele fiscale primite de la angajator, aveți obligația

 

doneaza_225 mai este, în fiecare an, data limită până la care trebuie depuse declarațiile de venit pentru anul trecut. Înarmați cu fișele fiscale primite de la angajator, aveți obligația (dacă aveți venituri și din alte activități decât salariul) să completați și să trimiteți fișa fiscală 200 la sediul ANAF din localitatea de reședință. Noutatea, în acest an, este că fișele fiscale pot fi completate și online, dacă aveți un cont creat pe Spațiul Privat Virtual (SPV).

Vestea e bună pentru că vă scutește de un drum la poștă, dar nu așa de bună pentru că trebuie să fiți foarte meticuloși când completați respectivele declarații online. Dacă greșiți o cifră sau nu nimeriți exact rubrica potrivită pentru venit brut sau net, impozit sau asigurări vă veți chinui cam mult să le „brodiți” asfel încât formularul să se închidă și să primiți o confirmare că el s-a transmis cu succes.

Orice greșeală, omisiune sau virgulă pusă aiurea va duce la o notificare de eroare care nu vă va permite să mergeți mai departe. Mie mi-a luat mai bine de o oră toată procedura, dar în final am reușit. Iar principalele obstacole au fost acelea că fișele fiscale de la colaboratorii mei nu au venit în formate similare, și nici sumele din ele nu s-au potrivit pentru fiecare rubrică prevăzută în formularele de la ANAF. Cu alte cuvinte trebuie să faceți un pic de contabilitate și matematică, dar nu e imposibil pentru o minte fără înclinații spre cifre ;)

După ce completați forumarele aveți posibilitatea să și atașați, scanate, fișele fiscale pe care le-ați primit de la angajatori. Nu e obligatoriu, dar e o formă de a vă asigura că, dacă nu ați completat bine formularele, cineva va ști cum să le corectezee, văzând fișele fiscale.

Cel puțin în teorie așa îmi imaginez că se întâmplă.

Cum vă faceți cont pe Spaţiu privat virtual

Pe site-ul ANAF găsiți și metoda concretă în care vă puteți face un cont în SPV și puteţi să vă informaţi asupra obligaţiilor fiscale pe care le aveţi neplătite, puteţi descărca decizii de impunere începând cu anul 2013, puteţi verifica cum declară angajatorul vostru contribuţiile de asigurări sociale şi nu numai atât. Serviciul este disponibil persoanelor din toată ţara. Pentru a vă înregistra ca utilizator, accesaţi link-ul: Înregistrare persoane fizice. Dacă sunteţi deja înregistrat, accesaţi: https://pfinternet.anaf.ro

În principiu vă trebuie un certificat electronic pentru asta, dar este posibil să vă faceți cont și numai prin completarea numărului de contribuabil care vă apare pe declarațiile de impunere de până acum.

Cu alte cuvinte, dacă până acum ați mai depus declarații de venit, trebuie să fi primit acasă și scrisori de impunere de la ANAF, în care vi se spunea dacă mai aveți ceva de plătit sau dacă aveți ceva de primit de la stat. Pe acele înștiințări figurează acest număr de contribuabil cu care vă puteți face cont pe SPV.

Procedura nu e grea, mai greu e să țineți minte parola ;)

Odată stabilită modalitatea de comunicare cu ANAF vă rămâne decizia - cui dați 2% din impozitul vostru pe venit? Puteți alege o organizație neguvernamentală sau o bursă privată. De regulă asociațiile sau organizațiile care așteaptă 2% de la contribuabili au și formularele gata completate cu denumirea și conturile lor, pe site-urile proprii. Găsiți aici un video explicativ cu modul în care se completează declarația 200 sau 230, în caz că vreți să le trimiteți totuși prin poștă.

Pentru redirecționarea celor 2% e necesar să completați declarația chiar dacă aveți doar venituri din salariu. Dacă credeți într-o cauză merită acest efort fie și numai pentru ace asumă insignifiantă de 2%.

Succes!

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod