Cum îți faci asigurare medicală pentru vacanță

Tragicul accident suferit de românii plecați în vacanță în Muntenegru ar trebui să ne amintească tuturor de un demers birocratic pe care trebuie să-l facem înainte de a pleca în vacanță

Tragicul accident suferit de românii plecați în vacanță în Muntenegru ar trebui să ne amintească tuturor de un demers birocratic pe care trebuie să-l facem înainte de a pleca în vacanță în afara țării, dar pe care adesea îl trecem cu vederea. Asigurarea de sănătate este un document care n-ar trebui să lipsească din pregătirile de călătorie. În caz de accident sau pur și simplu dacă ne-am simți rău pe meleaguri străine, e indicat să avem o asigurare care să ne permită să apelăm serviciile medicale din țara respectivă fără reținerea că nu avem bani suficienți.

Există două modalități de a vă asigura medical atunci când plecați din țară:

- prin cardul european de sănătate - care este valabil doar în țările membre UE și doar pentru șase luni de la data eliberării sale;

- prin asigurarea medicală privată - care se face la orice societate de asigurări, contra unor sume relativ modice, și poate fi valabilă de la câteva zile până la un an.

Cardul european de sănătate se obține de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate de care aparțineți, contra unei cereri pe care o puteți descărca online de pe site-ul CNAS.

Pentru acest demers trebuie să vă interesați din timp, pentru că ar putea dura eliberarea cardului sau e posibil ca respectiva instituție de care aparțineți să nu aibă carduri în acel moment. Atunci vi se poate elibera un certificat care să țină loc de card și să dovedească, la nevoie, calitatea dumneavoastră de asigurat.

Atenție, însă, că au existat cazuri în care cardul nu a fost recunoscut chiar în țări ale UE. În plus el nu acoperă tratamente medicale costisitoare, pentru boli cronice, ci doar servicii medicale de urgență.

Asigurarea medicală privată se încheie pentru orice destinație, cu câteva zile înainte de plecare, la orice sediu de firmă de asigurări sau chiar de către firma de turism cu care călătoriți.

Astfel de asigurări pot fi încheiate și online. Prețurile diferă, în funcție de durata călătoriei sau de destinație, dar ca și cardul de sănătate asigurarea nu acoperă decât servicii medicale de urgență și - în caz grav - asigură repatrierea trupului neînsuflețit al asiguratului.

Vă urez vacanță plăcută și să nu aveți nevoie să folosiți asigurările medicale. Dar e musai să le aveți la voi.

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod