Vedere din Baalbeck

Dupa o planificare atenta a timpului liber, ei da, pana si timpul liber trebuie programat uneori, am izbutit sa am un week-end doar pentru mine. Superb!

Dupa o planificare atenta a timpului liber, ei da, pana si timpul liber trebuie programat uneori, am izbutit sa am un week-end doar pentru mine. Superb! Asa ca am aranjat sa plec dis-de-dimineata spre Baalbeck si sa imi petrec in valea Beqaa doua zile pline.

Si daca tot am mers ca un veritabil turist cu aparatul la gat, am platit si un ghid sa ma insoteasca si sa imi explice ceea ce vad. A costat 20 de dolari, dar au fost bani cheltuiti bine.

Am trecut de la Zeus, la Jupiter si Medusa, la diferentele si asemanarile dintre Acropolis din Grecia si Baalbeck, la maiestria fantastica a celor care au lucrat sute de ani pentru a ridica templul, la simbolistica generoasa a templului.

Totul sta sub semnul numarului sase.

Povestea este interesanta si suita de detalii si increngaturi o face de-a dreptul fascinanta, dar trebuie sa fii acolo, sa urci treptele, sa privesti in sus la arhitectura pilonilor, pentru a simti povestea.

Nu l-am intrebat, dar am convingerea ca ghidul a fost candva un profesor, si inca unul cu darul povestirii. M-a rugat sa urc pe o piatra si sa tin mana intr-un anume fel. In fotografie pare ca tin mana deasupra pilonilor, ca o zeita din antichitate. M-am lasat convinsa cu greu, sa urc, dar era atat de pasionat de ceea ce povestea, incat mi-a fost rusine sa spun nu.

La sfarsitul turului de forta, vanzatorii ambulanti mi-au oferit de la tricouri cu steagul Hezbollah - nuanta de galben era ok, dar am zis ca mai bine sa nu am un T-Shirt cu un AK-47 - la vederi, dulciuri de toate felurile, inclusiv guma de mestecat.

Am plecat cu mainile goale de la templu, dar incantata de ceea ce am vazut.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod