Un weekend la Brighton

Londra este superba, dar, dupa cateva zile aici, abia te mai scurgi afara din camera dimineata. Asa ca un weekend la mare, in august, pica tocmai bine.
Londra este superba, dar, dupa cateva zile aici, abia te mai scurgi afara din camera dimineata. Asa ca un weekend la mare, in august, pica tocmai bine. Brighton este la o distanta de doar o ora de Londra, cu trenul. Din Victoria Station sau King's Cross sunt plecari in fiecare ora.

Prima impresie a fost buna: la Brighton era soare si cativa tineri se bronzau la o terasa. Am ajuns la hotel cu clasicul autobuz rosu supraetajat. Hotelul il pot recomanda oricand, este, probabil, cel mai... original in care am stat. Este vorba despre Colson House si are doar cateva camere, sub numele unor vedete de film. Am stat in camera Marilyn Monroe, dar puteai alege Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, James Dean, Bette Davis si cateva altele.

Camera Marilyn este colorata cu gust, luminoasa si cu fereastra catre mare. Am gasit si DVD-uri cu filmele ei, pentru serile ploioase, pentru ca ploua cu aceeasi generozitate si la Brighton, cum aveam sa aflu ulterior.
Pe peretele din camera de baie am gasit o selectie din citatele ei celebre, gen: "Cenzorii se ingrijoreaza daca o fata are prea mult decolteu; ar trebui sa se ingrijoreze daca nu are deloc."

Punctul de atractie este Brighton Pier, un dig care intra in Marea Manecii si creeaza o priveliste spectaculoasa. Insa plaja este destul de diferita de ideea noastra de plaja. Erau numai pietre si ceva nisip acolo unde valurile spalau malul. Desi soare, era racoare, iar curentii puternici de aer si valurile mari alungau orice intentie de a te scalda acolo. Plimbarea de-a lungul plajei si excursia in zona comerciala au fost principalele activitati, dar au compensat faptul ca nu m-am putut bucura prea mult de soare.

Brighton Pier este un adevarat parc de distractii. Dupa zona de gherete cu mancare, dulciuri si racoritoare, intri in pavilionul acoperit, plin cu toate tonomatele cu monede pe care le-ar fi putut aduna cineva de pe litoralul romanesc acum cativa ani.
Exista si o camera pentru Tarot, iar daca esti cu adevarat curajos, te poti da in capsule care te invart la viteze considerabile pe deasupra marii. In acest fel, macar nu ti se iroseste pranzul.

De-a lungul plajei sunt si terenuri de mini-golf, unde turistii trisau cu nerusinare. Oricum, amplasamentele cu fish and chips si atractiile pentru turisti nu reusesc sa strice frumusetea salbatica a locului. Te poti bucura de plimbare si din trenuletul care circula in zona aproximativ toata ziua. Din dreptul digului intri in orasel chiar in zona comerciala. Strazile sunt mici, pitoresti si urca sau coboara o zona de dealuri. Shopping Center-ul are destule branduri comerciale, dar daca intri pe strazile laterale descoperi magazine cu produse unice, cum se mandresc si localnicii.

Pavilionul Regal este remarcabil in felul lui; ofera o surpriza arhitecturala si pare copia la scara redusa a Taj Mahal-ului. In parcul lui te poti relaxa, asa cum fac englezii peste tot in zonele verzi: direct pe iarba, luand o gustare sau citind ziarele.


Poti manca bine in diverse locuri. Primul care imi vine in minte este restaurantul (no name) de pe strada St. James. Au specialitati din peste proaspat, celebrele puddings sunt foarte apreciate, friptura de miel este neasteptat de frageda. Decorul e simplu si placut, iar personalul, cat se poate de amabil.

Pe aceeasi strada exista un restaurant indian de tipul "all you can eat", unde incerci feluri de mancare vegetariene pentru 5 lire sau din cele cu carne, pentru 9 lire. Salatele si desertul sunt incluse. Serviciul este tipic indian; am asteptat ceaiul cu masala aproximativ 20 de minunte si a trebuit sa-l cer de trei ori. Am mai auzit despre obiceiurile specifice, unde ti se spune ca totul e gata, dar, de fapt, vor sa spuna ca ar fi dorit sa fie gata. Insa mancarea este buna, daca o apreciezi pe cea foarte, foarte picanta.

Zona St. James este cunoscuta pentru magazinele gay care, impreuna cu barurile din apropiere, formeaza un perimetru de mare diversitate.
Localurile respective sunt insa primitoare pentru toata lumea. Iar in barul hotelului Amsterdam te bucuri de o atmosfera linistita si de cea mai buna muzica.

Duminica am avut surpriza unui program artistic deosebit: o seara de Karaoke Cabaret cu Ms. Connie, de fapt o doamna doar de ceva vreme. Vremea ploioasa si trista probabil a tinut amatorii in casa, pentru ca publicul se numara pe degete, si dupa cateva cantece in care m-am simtit ca intr-un film de David Linch, am abandonat petrecerea.

Brighton-ul este un orasel permisiv si ofera facilitati pentru persoane de orice orientare. La inceputul lunii august se desfasoara festivalul Pride in Brighton & Hove, care incurajeaza diversitatea si promoveaza comunitatea gay, bisexuala si transsexuala.

Foto: Florin Vasilache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod