Plajele din Rio de Janeiro

Plajele din Rio de Janeiro. Leme, Copacabana, Ipanema şi Leblon

Rio de Janeiro este tipul acela de oraş cu simboluri turistice de care s-a auzit în toate colţurile lumii.
Recunosc că nu ştiam mare lucru despre Brazilia, până să merg în acest an la Jocurile Olimpice. Dar eram sigur ce vreau să văd, sau mai degrabă cu ce vreau să încep: Copacabana, statuia lui Iisus şi Sugarloaf Mountain.

Astăzi o să mă rezum la a relata câteva aspecte interesante despre plajele turistice din Rio – în ordine Leme, Copacabana, Arpoador, Ipanema şi Leblon – se întind pe aproximativ 8 kilometri. Din capătul plajei Leme până în Leblon faci o oră şi jumătate spre două ceasuri, dacă mergi pe jos. Clădirile de la şosea sunt înalte şi sunt mai ales hoteluri.
Urmează o şosea cu 2-3 benzi de circulaţie pe sens, apoi o bandă de alergare/biciclete, zona pietonală şi plaja. Nu cred că mai e cazul să vă spun că totul e din cale afară de aglomerat. Unii se duc, alţii se întorc, într-un haos desăvârşit.

Plaja Leme

Leme este o plajă mică – câteva sute de metri – preferată în special de familişti. Nu este la fel de aglomerată ca şi Copacabana, pentru că este puţin mai retrasă, lângă Forte Duque de Caxias. Un fel de capăt de linie al plajelor despre care vă povestesc.

Copacabana


Asta e “Dumnezeul” în materie de plaje al oraşului Rio.
Întinsă între Avenue Princesa Isabel şi postul 6 de salvamar, plaja Copacabana este un simbol nu numai al oraşului, ci practic al întregii Brazilii. Cine nu a auzit de puştanii care învaţă fotbal pe Copacabana? De fetele, care apropo, nu sunt atât de wow pe cât se spune. Exceptând fundul care este clar din altă galaxie. Nu ştiu ce or manca braziliencele când sunt mici, dar rotunjimea formelor este desăvârşită în anumite cazuri.

Arpoador

Separă practic plajele Copacabana şi Ipanema. Este o zonă de câteva sute de metri cu nisip şi stânci, de unde se spune că se vede unul dintre cele mai frumoase 3 apusuri din lume.
Numai că eu nu am fost atât de norocos, pentru că trebuie să vezi apusul în lunile de vară, atunci când soarele “intră în apă” exact între două stânci. În februarie, din cauza poziţiei pământului, soarele apunea în spatele blocurilor.

Ipanema şi Leblon

Sunt poate zonele cele mai scumpe din Rio. Nu ştiu dacă le depăşeşte Barra da Tijuca – locul unde a fost construit parcul olimpic – o zonă aflată în continuă expansiune. Odată ajuns pe Ipanema, peisajul se schimbă. Încet, încet, apar bărbaţii musculoşi, aranjaţi până la ultimul fir de păr, eventual pe role, mergând doi câte doi.
De asemenea, pe Ipanema vei vedea şi o zonă hippie, unde o grămadă de comercianţi locali îşi întind prosoapele cu felurite brăţări, ornamente, accesorii, lucrate manual. Cam ca la Vama Veche, dar la un nivel mult mai mare. Dar peste toate rămâne atmosfera relaxată, de vacanţă.

Citeşte mai mult pe blogul meu www.mihaijurca.ro sau urmăreşte-mă pe Facebook   
mihai-jurca
mihai-jurca
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod