Cinque Terre

O zi în Cinque Terre. Ponturi, poze şi alte informaţii utile

Cinque Terre, adică “5 Pământuri” pe înţelesul lui Ilie Moromete, sunt 5 sate de coastă, aflate la nord de La Spezia, care fac parte din Patrimoniul UNESCO.
Aţi observat că în discuţiile cu prietenii apar câteva “clişee” turistice? Iarna (cred că mai) e la modă Dubaiul, apoi câteva zile în Tenerife, vara e pe bază de Mallorca sau Grecia, parcă mai nou şi Sardinia, iar toamna şi primavara sunt binevenite city breakurile. Printre ele şi inevitabila vizită la Cinque Terre. N-o faci, nu exişti. Parcă e vorba de pelerinajul la Mecca, pe care orice musulman trebuie să îl facă măcar o dată în viaţă.

Cinque Terre, adică “5 Pământuri” pe înţelesul lui Ilie Moromete, sunt 5 sate de coastă, aflate la nord de La Spezia, care fac parte din Patrimoniul UNESCO.
Nu ai cum să nu le fi văzut casele viu colorate, aglomerate pe verticală, prin pozele pe care le pun prietenii tăi pe Facebook.

Cum faci planul de “bătaie”


Eu am stat în La Spezia, foarte aproape de gară. De acolo, până în ultimul sat din Cinque Terre – Monterosso al Mare – trenul face aproximativ o jumîtate de oră. Mare atentţe însă că sunt trenuri care nu opresc în toate staţiile. Dar dacă intri pe pagina TrenItalia.com iti faci o idee despre mersul trenurilor pe această relaţie.

Şi acum fii atent. Un abonament de o zi de tren + hiking costă 16 euro. Ce ai în suma aceasta? Câte călătorii vrei cu trenul între La Spezia şi cele 5 sate Cinque Terre, plus acces pe traseele de treking şi Wi-Fi gratuit în anumite puncte.

Între traseele care unesc cele 5 sate, este şi faimoasa Via dell’Amore, o straduţă/potecă, exact deasupra mării, care uneşte Riomaggiore şi Manarola. Acum vestea proastă. Din cauza alunecărilor de teren, traseul este închis (blocat cu un gard metalic cu lacăt).

O altă variantă ar fi să cumperi biletele de tren “la bucată”. Între oricare două puncte de pe traseul La Spezia – Riomaggiore – Manarola – Corniglia – Vernazza – Monterosso, un bilet de tren costă 4 euro. Deci e nevoie de 24 de euro ca să te opreşti în fiecare şi să revii în La Spezia. Acum eu nu am înţeles un lucru.
Fiecare bilet de tren este valabil 75 de minute din momentul validării. Între Riomaggiore şi Manarola, garnitura face fix 2 minute. Din gara Riomaggiore se vede la mai puţin de un kilometru (prin tunel), gara Manarola. Ori dacă tu te urci în Riomaggiore, taxezi biletul, ajungi în Manarola, o vizitezi, şi pleci mai departe, teoretic nu mai ai nevoie de alt bilet. Nu-ţi imagina că stai mai mult de o oră în fiecare sat, pentru că nu prea ai ce să faci. Asta dacă nu mănânci, nu faci o mie de poze, şi nu intri prin magazinaşe.

Şi apropo, ca să termin cu trenul, dacă cineva îţi spune să iei musai acest mijloc de transport în comun pentru că linia merge deasupra apei, iar priveliştea este superbă, înseamnă că nu a fost acolo.
Cred că în 90% din timp, între La Spezia şi Monterosso, trenul merge numai prin tunel. Iese “la lumină” aproape exclusiv în staţii.

Citeşte mai mult pe blogul meu www.mihaijurca.ro sau urmăreşte-mă pe Facebook  

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod