Lucruri pe care probabil că nu le ştiai despre Suedia şi despre suedezi

Într-o viață anterioară este prea posibil să fi fost nordic, altfel nu îmi pot explica atracția pe care o am față de Scandinavia și Suedia în particular. Țara care mă liniștește cel mai

Într-o viață anterioară este prea posibil să fi fost nordic, altfel nu îmi pot explica atracția pe care o am față de Scandinavia și Suedia în particular. Țara care mă liniștește cel mai mult și "îmi fură” aproape în fiecare an una din cele două săptămâni ale vacanței de vară.

Și fac mai jos o lista cu ceea ce știu mai puțin prietenii mei, dar și românii în general, despre Suedia.

1. "€œDar acolo nu este frig?” a€“ întrebarea pe care o aud cel mai frecvent.

Vara, atunci când e cel mai bine să mergi în Suedia nu e deloc frig. În Stockholm sunt 23-25 de grade, în timp ce în sudul țării, la Malmo, temperaturile ajung frecvent la 26-28 de grade. Am prins și zile cu 33 de grade la Malmo.
2. În orice supermarket nu vei găsi băuturi alcoolice cu mai mult de 3,5% alcool. Majoritatea berilor și a cutiilor de cidru au 2,8% alcool. Dacă vrei vin și băuturi spirtoase trebuie să mergi la Systembolaget, magazine specializate în asemenea tranzacții.
3.
Cu cardul poți plăti aproape oriunde în Suedia. Stai la coadă, îți introduci SINGUR cardul în POS, tastezi PIN-ul și plătești. Vânzătorii se ating foarte rar de "€œplasticul” tău.
4. Când intri într-un magazin vei fi salutat "€œhej!” (se citește HEI a€“ exact că salutul românesc). La plecare spui "€œhej do!” :)
5. Vara, nopțile sunt extrem de scurte. La sfârșit de iunie (atunci când este ziua cea mai lungă), nu știu dacă sunt 3 ore de noapte, însă nu e noaptea neagră pe care o știm de la noi.
E mai mult crepuscul. Iarna e pe dos. Am fost la Stockholm într-un an în jur de 15 ianuarie și se făcea o pseudo-dimineață la 9.30-9.45 și se înnopta la 14.30. Iar lumina din timpul zilei nu era lumina adevărată. Era o întunericeală...

Citeşte mai mult pe blogul meu The Guide sau urmăreşte-mă pe Facebook.

mihai-jurca
mihai-jurca
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod