Imagini din Spania

Prietena draga,

Nu ti-am mai scris de mult timp, dar nu pentru ca nu as fi avut ce,ci pentru ca ma tot gandesc cum as putea sa iti redau intr-un succintmozaic ceea ce intr-adevar caracterizeaza Spania.

Si cum ganditul asta al meu nu a dat deocamdata rezultate, ma intorcsi constat: "eticheta" pe care o poarta Spania este data de elementereale. Daca, din afara, Spania inseamna soare, plaja, tauri, evantaie,"fiesta" si voie buna, apoi sa stii ca de aici, din inima evenimentelor,Spania inseamna toate acestea si mai mult decat atat! Si iti dau siexemple!

Luna trecuta... mare sarbatoare in Leganes (un orasel satelit din jurulMadridului, unde locuiesc cativa prieteni romani de-ai mei). Strazilepline de tineri si varstnici, impartiti in gasti, imbracati in tricouricu desene caraghioase, dar sugestive si, cu totii, impingand cu sporun ...tomberon! Da, un tomberon (presupun ca nou) plin pana la refuz cugheata si sticle. Un bar mobil si repede de bautura varsatoriu. Altii,mai pricopsiti, tarau dupa ei o adevarata discoteca pe roti, adeseaimprovizata intr-o fosta masina.
Inchipuie-ti trei-patru asemeneainstalatii intr-un perimetru mai mic de 50 mp!

Sau

Acelasi decor, concurs: care gasca se urca mai iute pe stalp (un stalpde lemn uns cu grasime) castiga un "jamon" (un picior mare de porc,cu tot cu sold, preparat dupa o reteta specifica si secreta) si 5000pesete (25USD). S-au tot chinuit cavalerii sa se urce unii pe umeriicelorlalti... dar gravitatia si berea ii tragea spre pamant! Pana laurma s-au lasat pagubasi...

Sau

Identic, numai ca dimineata, la ora 8, cand este mahmurealamai dulce... Trei-patru strazi baricadate de-a stanga si de-adreapta... Petrecaretii, calare pe garduri, asteptand un semnal pentru asari inaintea taurilor furiosi... si asa alearga cu totii, pana intra inarena unde, timp de doua ore, dau cu tifla celor 5 tauri (trei de prasila,doi de corida), demonstrandu-si curajul sau nebunia, in functie de undeajung: la bal sau la spital, nu de alta, dar petrecerea continua!

Sau

Almeria, sarbatoarea orasului, 2 saptamani de petreceri pe malul marii,artificii, mosi, balci, iarmaroc...
Sute de tarabe te imbie cu produsemai variate decat la Carrefour! Si daca te tenteaza peste masura un gigantcartof copt, umplut cu sunca, maioneza, muraturi, porumb fiert, mozarellasi alte delicioase garnituri, atunci nici sa indraznesti sa te urci in"bila china"! Nu stii ce este? Din fier, o retea puternica, modelatain forma de bila. Inauntru, doua locuri, doua scaune de tortura in caredoritorii inconstienti sunt incinsi cu numeroase centuri si chingi. A,am uitat un detaliu. Bila este prinsa in doua puncte diametral opuse dedoua coarde elastice ale caror celelate capete sunt legate de varfurileunor foarte inalti si zvelti stalpi. Imagineaza-ti ca, sub bila, seafla un piston care nu face altceva decat sa ii dea un impuls. Lasatain joc liber, dracia asta este azvarlita in sus cu o forta incredibila,apoi coboara dandu-se peste cap si urca iar, dezordonat, si tot asa,cateva infinit de lungi zeci de zecunde, pana cand se hotaraste sa seopreasca. Altii la rand... Le-am vazut chipurile celor abia coborati dinceruri...
Mi-a fost de ajuns o clipa pentru a intelege ce se intamplaacolo, sus sau acolo, jos, depinde in ce moment iti faci curaj sa deschiziochii! Costa numai 2000 pesete (10 USD).

Sau

Sfarsit de septembrie. Vreme insorita, calda, dar septembrie! Oficial,vacanta s-a terminat si toata lumea si-a reluat lucrul, scolile s-audeschis... Si, cu toate astea, malul Mediteranei, cat cobori dinspreBarcelona, Castellon si Valencia, pana in Malaga si Cadiz, numaituristi! Lenesi, se intorc cu burta la soare, sa se prajeasca uniform. Sicum sa nu ii urasti cu sinceritate cand tu alergi ca nebuna, dupa ceai promis catorva prieteni ca ii ajuti sa isi gaseasca un apartamentde inchiriat, sa se inscrie la scoala de limbi straine si sa invete sadanseze flamenco in timp record? Ma gandesc ca in lume trebuie sa existeun echilibru.... Unii muncesc, altii se odihnesc!

Sau

Ora 14.26, fix. Sunt in oras, in centrul Madridului. Pustiu, inchis,baricadat. Nici sa mori nu gasesti un magazin deschis, vreo banca sauorice alt loc public.
Toata lumea isi face fiesta acasa sau ascunsa inrestaurante. Sunt lesinata de sete. Chioscurile, destul de putine lanumar, sunt si ele inchise. Ma tarasc cu greu spre primul bar deschis(acum ii felicit in gand pentru ideea geniala de a deschide cate doue-treipe cap de locuitor). Aici, surpriza, nu au apa minerala, dar pot alegedintr-o mare varietate de vinuri si bere, vodka etc. Ma las pagubasa,pana acasa mai am doar o ora de mers...

Sau....

Cristina Lincu are 24 de ani si, de doi ani de zile, decand o ruda apropiata s-a stabilit la Madrid, mergedes in Spania. Anul trecut, s-a hotarat sa vadadaca se poate acomoda in aceasta tara, pentru oeventuala stabilire definitiva aici. Speram ca jurnalul"de supravietuire a unei romance printre straini" pecare ea il va scrie saptamanal sa iti raspunda laintrebarea "ce-ar fi daca m-as stabili in alta tara?"

>print
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • io pe 19 Nov 2008, 13:22
    Espana, el pais de Dios!

    Draguta mea, nu este vorba despre "fiesta", spaniolii nu fac o fiesta in fiecare zi la ora pranzului, sunt ei innebuniti dupa patreceri, dar nici chiar asa, tu ai vrut sa spui "siesta". Iar despre apa pe care tu nu o gasesti, sa stii ca poti intra in absolut orice bar din Spania si sa ceri un pahar de apa, este gratis si cu siguranta il vei primi! Totusi, nu inteleg ceva, daca te duci asa de des in Spania pe cat zici, cum de iti scapa din vedere lucruri atat de cunoscute?!?. Eu vorbesc in cunostinta de cauza, de 8 ani merg in Spania foarte des, in delegatii sau in vacanta, oricum, nu ai cum sa nu iubesti aceasta tara, mai ales Andalucia.

    1
    0

  • DRAGUTA80 pe 25 Sep 2008, 23:56
    SPANIA

    DA SA NU CREDETI CA TOTUL IN TARA ASTA E ASA DE FRUMOS CUM PARE NU EXISTA ALTA TARA MAI FRUMOASA CA A NOASTRA IO TRAIESC CHIAR IN BURICUL SPANIEI IN,MADRID, SI NU MI SE PARE CHIAR EXTAORDINAR DE FRUMOS ,,A SANT SI LOCURI IN CARE RAMAI UIMIT DAR SANT SI LOCURI URATE RAU

    0
    0

  • Andrea pe 27 Apr 2008, 00:47
    Spania

    Cei care traiesc in Spania stiu bine ca majoritatea magazinelor sunt inchise intre orele 14-17 , toti isi fac cumparaturile pana la inchidere si nu isi fac probleme ca se inchide dupa 14. nu cred ca o apa plata nu a gasit dansa la bar , caci aici unde sunt cateodata si peste 48 de grade C , gasesti apa la tot coltu , mai ales ca bar exista la 50 de m unul de celalalt. Adevarul este ca spaniolii lucra , dar cand este vorba de fiesta, stie sa se distreze , si oamenii de aicea se respecta. Nu toata viata e distractie in Spania cum cred unii , se munceste foarte mult ca sa poti trai fara grija zilei de maine si daca muncesti mult in vacanta iti poti permite o saptamana sau doua de rasfat .Salutari din Alicante.

    1
    0

  • micavas pe 1 Apr 2008, 19:23
    ai idee in ce an suntem?

    las pesetas nu se mai folosesc in Spania din 2002si ceea ce povesteste d-sra se intampla in fiecare oras dar numai ODATA pe an cand se sarbatoreste Sfantul orasului .Viata aici nu este o Fiesta (petrecere) continua este munca ,munca multa si putina distractie

    1
    0

  • covaciu floare pe 10 Mar 2008, 20:36
    subcultura crasa

    de picaso cervantes salvador dali gaudi ravel de fala de lorca sau zapatero a ti auzit faceti si educatie in spania nu numai biramuri

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod