Grasse – oraş cu parfum de femeie

Situat în sud-estul Franţei pe Coasta de Azur la numai 20 de kilometri de Cannes, oraşul Grasse te întâmpină încă de la intrare cu un miros îmbietor de parfum. Motivul? Oraşul Grasse este considerat ca fiind capitala mondială a parfumurilor.

Situat în sud-estul Franţei pe Coasta de Azur la numai 20 de kilometri de Cannes, oraşul Grasse te întâmpină încă de la intrare cu un miros îmbietor de parfum. Motivul? Oraşul Grasse este  considerat ca fiind capitala mondială a parfumurilor. 

Ca orice oraş care se respectă, Grasse se mândreşte cu Muzeul Internaţional al Parfumurilor, un loc unic, destinat păstrării şi promovării patrimoniului internaţional de arome, precum şi a moştenirii sociale şi culturale a implicării parfumurilor în viaţa de zi cu zi, esenţială pentru atitudinea pur franţuzească.

Oraşul are o importanţă deosebită pentru tradiţia parfumurilor franţuzeşti, datorită bunăstării şi fertilităţii împrejurimilor, peisajelor minunate, precum şi miresmelor care au o importanţă covârşitoare în istoria oraşului. Datorită abundenţei de apă şi situării pe dealuri, precum şi construcţiei în 1860 a canalului Siagne pentru irigaţie, oraşul şi satele din împrejurimi reprezintă cei mai mari producatori de flori şi mirodenii.  Un ingredient principal pentru multe parfumuri îl reprezintă iasomia, din care 27 de tone sunt recoltate anual din Grasse.

Toţi locuitorii oraşului sunt pasionaţi de cunoaşterea produselor naturale şi meştesugului lor.  Tradiţia în domeniul parfumurilor dateaza de zeci de ani şi a atras de-a lungul timpului figuri celebre din lumea parfumurilor, precum Jean-Claude Ellena, de la casa Hermes şi Isabelle Doyen, de la Annick Goutal.  Nu este nicio surpriză faptul că un muzeu al parfumului poate fi găsit în Franţa, casa parfumurilor de lux, graţie lui Francois Coty şi Coco Chanel, cei care au inaugurat moda parfumurilor în mediile bogate.

Muzeul Internaţional al Parfumurilor din Grasse a fost înfiinţat în 1989, ca o instituţie privată, de către Francois Carnot, un iubitor de parfumuri excentric. În afară de unele colecţii private, a fost primul organism care a ţintit spre conservarea artei parfumurilor, intrată în patrimoniul naţional francez.  În 1920, deja puteau fi admirate parfumurile din Grasse şi cele din Paris, inclusiv cele ale unor case faimoase, precum Piver sau Pinaud. Pentru ca Francois Carnot era un împătimit al parfumurilor, dar şi al artelor decorative, colecţia lui cuprindea, pe lângă numeroase arome, şi bijuterii din sticlă artizanală, aparţinând unor artişti renumiţi, precum René Lalique. Muzeul reprezintă, în prezent, mândria oraşului şi a ţării, fiind renovat şi găzduind noi expoziţii.

Muzeul a fost redeschis în 2008, dupa 4 ani de renovări  având în acest moment  o suprafaţă dublă, de 3.000 m2 cu o expoziţie interactivă şi olfactivă unică. Misiunea primei colecţii publice din lume dedicată parfumurilor este să conserve, să studieze şi să prezinte publicului larg tradiţiile uneia dintre cele mai prestigioase industrii franceze, parfumeria, concentrându-se pe trei mari aspecte ale folosirii unui parfum: seducţia, comportamentul şi comunicarea. Spaţiul renovat al muzeului este împărţit în trei părţi expoziţionale: muzeul parfumului de-a lungul civilizaţiilor, evoluţia tehnicilor folosite la fabricarea unui parfum şi conservarea plantelor folosite pentru crearea parfumurilor. Colecţia muzeului cuprinde aproximativ 50.000 de obiecte şi expoziţii care aruncă o privire asupra trecutului, prezentului şi chiar a viitorului pieţei parfumurilor. Expoziţiile nu se concentrează în întregime pe miresme, producerea sau istoria lor, ci si pe alte domenii conexe, cum ar fi artele decorative, botanica, industria, etnografia şi sociologia, oferindu-i vizitatorului o imagine amplă asupra întregii industrii. Expoziţia primeste un plus de savoare, mulţumită unor rarităţi în materie de parfumuri, cum este faimosul “necessaire” al Mariei Antoaneta. 

Muzeul Internaţional al Parfumurilor din Grasse a găzduit în luna februarie a acestui an, evenimentul de lansare al celor mai noi două parfumuri Lenor din colecţia Parfumelle - Mysterieuse şi Intriguante. Inspirată de ultimele tendinţe în modă şi de crearea parfumurilor clasice, noua Colecţie Lenor Parfumelle este cât de poate de fascinantă şi captivantă.  Noile miresme Lenor Parfumelle, lansate în Grasse, capitala mondială a parfumeriei, te vor face să te simţi misterioasă şi provocatoare.  “Adori să-i ţii mereu în suspans. Frumuseţea ta are un aer provocator, care îi atrage pe ceilalţi. Dar nimic nu este întâmplător: tu decizi când dezvălui mai mult din cine eşti cu adevărat...şi când nu”, a declarat Evy Demuynck, creatorul produselor Lenor.

Această viziune asupra femeii i-a inspirat să creeze un parfum ispititor şi luxos, care te înconjoară cu o aură de mister şi te ajută să-ţi exprimi personalitatea fascinantă şi ademenitoare. Cele două noi parfumuri au fost create urmând principiile piramidei parfumurilor. Simţurile îţi vor fi răsfăţate pe măsură ce fiecare aromă – notele de vârf, de mijloc şi notele de bază – sunt eliberate, pentru a-ţi dezvălui treptat secretele misterioase ale Colecţiei Parfumelle.  Parfumul Mysterieuse este un buchet de arome ameţitoare, reunind note din familia fructelor roşii, afine, zmeură şi mure, cu o aluzie de vanilie, în timp ce notele de bază includ mosc şi lemn dulce.  Parfumul Intriguante este o aromă bogată şi cremoasă, compusă dintr-un amestec oriental, picant şi floral de note de vârf de grapefruit, mirodenii, caise şi fructe roşii. Notele de mijloc redau un amestec floral cald de lăcrămioare, Osmanthus şi Tonko, urmate de notele de bază lemnoase, picante, cu mosc şi chihlimbar. 


O vizită pe Coasta de Azur a Franţei, in Grasse, te face să te întorci în timp, să te laşi purtată de mireasma parfumurilor, de istoria lor, de savoarea şi prospeţimea locului.  Muzeul Internaţional al Parfumurilor din Grasse îţi oferă o experienţă unică, de neuitat, de plutire în istoria parfumurilor franţuzeşti, considerate în continuare, de către cunoscători, ca fiind cele mai preţioase din întreaga lume. După o vizită la muzeu, cu siguranţă vei avea o altă imagine asupra parfumurilor, iar decizia asupra miresmei pe care vei alege să o porti în viitor va fi cu totul alta!

Notă: Articol realizat cu ajutorul P&G.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod