Evadeaza in natura!

Daca vrei altceva decat briza, valuri, nisip si cauti sa te refugiezi de urgenta intr-un loc in care sa uiti de toate, sa te deconectezi complet pentru cateva zile, sa te relaxezi...
Daca vrei altceva decat briza, valuri, nisip si cauti sa te refugiezi de urgenta intr-un loc in care sa uiti de toate, sa te deconectezi complet pentru cateva zile, sa te relaxezi si sa te intorci ca noua, afla ca exista si astfel de locuri. Poti alege locuri mai racoroase, poti pleca la munte si poti opta pentru ceva mai mult decat traditionala Valea Prahovei cu la fel de traditionalele ei statiuni.

Daca ai obosit de larma orasului, de cladiri, de asfalt si cauti o metoda pentru a iesi din aceasta stare, iti propunem un experiment. Daca esti adepta vacantelor al caror confort se masoara de la cel putin doua stele in sus, atunci nu experimenta. Acest experiment este adresat persoanelor care adora zonele muntoase, care obisnuiesc sa isi petreaca week-end-urile pe Valea Prahovei si pentru care nicio statiune din zona nu mai are secrete. Evident ca sunt persoane care vor altceva si pentru care pana si ofertele "last minute" nu mai sunt valabile.


Daca nu ti-ai planificat nimic din timp si nu stii in ce parte sa te indrepti, iata ce sugestii avem pentru tine. Experimentul nostru presupune ceva mai mult decat drumul cu masina sau cu trenul pana intr-una dintre statiunile prahovene, este un pic mai solicitant prin faptul ca necesita efort fizic, echipament special si rezistenta in conditii destul de stramtorate. Vorbim despre cabanele din munti, situate la altitudini demne de luat in calcul, de la fereastra carora privesti direct in nori.

Incepem cu altitudinea de 1720 m, unde se gaseste Cabana Malaiesti. Dupa cum ii spune si numele, este situata pe Valea Malaiestilor. In urma cu cativa ani, Cabana Malaiestilor a ars pana in temelii din cauza hornului. Locul ei a fost luat provizoriu de un refugiu destul de incapator si deosebit de primitor al celor de la Slavamont. S-a inceput reconstructia cabanei, dar ninsorile de anul trecut au afectat-o din nou, distrugand acoperisul.

Daca vrei sa stii mai multe despre conditiile de acolo, afla ca vei fi privata de electricitate, apa curenta, toaleta in house, dormitor cu pat matrimonial etc.
Exista un generator, dar nu este lasat in functiune tot timpul si, astfel, iti vei petrece serile la lumina lumanarilor. Poti merge cu mancare la pachet (si ar fi foarte indicata varianta aceasta, mai ales daca esti pretentioasa la mancare) sau poti comanda meniul casei: mamaliguta cu branza.

De interes turistic in zona cabanei sunt Turnul Malaiestilor si, mai sus, Lacul Tiganesti - singurul lac glaciar din Bucegi. Te anuntam inca de pe acum ca prima jumatate a traseului pentru Lacul Tiganesti este destul de dificila.

Daca vrei sa tintesti si mai sus, iti spunem noi unde. La altitudinea de 2505 m se afla Cabana Omu, in cel mai inalt punct din masivul Bucegi. Dormitoare cu priciuri, sala de mese, mancare calda, ceai de plante, cafea la ibric, vin fiert sunt lucrurile pe care le vei gasi aici.

Conditiile sunt asemnatoare cu cele de la Cabana Malaiesti, cu mici deosebiri: nici aici nu exista apa curenta, dar nici macar un izvor in zona.
Te sfatuim sa iei apa de la izvoarele pe care le intalnesti in drumul pana acolo.

Ce poti vedea acolo? Daca esti matinala, te poti trezi dimineata mai sus decat norii. Vei avea parte de un adevarat spectacol. Din punctul acela, poti vedea norii ca o mare involburata, in jos, de jur imprejurul tau. Mai tarziu, dupa ce se ridica, pe vaile din jos incep sa apara caprele negre la pascut.

Ceea ce vei remarca este faptul ca nu prea vei intalni multi oameni, doar cabanierii si, cel mult, cativa turisti pasionati de munte.

Daca te intrebi cam cat iti ia sa ajungi la Omu, in termeni de timp vorbind, te anuntam ca drumul iti va ocupa o mare parte din zi. Nu trebuie sa te alarmezi. Pe parcurs vei gasi cabane (Diham, Babele, Padina, Piatra Arsa, Poiana Izvoarelor), unde poti face un popas, poti servi masa si, daca simti ca nu poti ajunge la 2505 m, te poti caza si poti beneficia de tot confortul pe care cabanele de mai sus nu ti-l pot oferi.

In ceea ce piveste obiectivele turistice din Masivul Bucegi iti recomandam Crucea Caraiman, Babele, Sfinxul, Pestera Ialomicioara, Lacul Tiganesti, Turnul Malaiestilor si nu rata Lacul Bolboci si Cheile Tatarului.
La categoria "ce trebuie ratat" se inscrie ursul (mare atentie in zona Padina) si cainii ciobanesti din jurul stanelor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod