Cum să-ți plănuiești vacanța perfectă conform științei

Vacanțele sunt foarte complexe. Prin natura lor, acestea sunt menite să nu ne streseze, deci presupunem că nu trebuie să ne gândim prea mult la ele.
Dar cercetarea științelor comportamentale ne spune că anumite strategii ne vor ajuta să ne bucurăm mai mult de o vacanță, atât în ceea ce privește costurile, cât și satisfacția generală. Iată cum poți să-ți plănuiești vacanța perfectă!

Modalitățile în care poți să-ți plănuiești vacanța perfectă cu ajutorul științei


Plănuiește din timp pentru a construi anticiparea

De exemplu, o excursie de o săptămână la Disney World este compusă din trei lucruri: luni de anticipare, călătoria în sine și nostalgia pe care o vei experimenta ani de zile după aceea. Pentru a-ți maximiza bucuria, ar trebui să îți satisfaci toate cele trei etape.
Un studiu din 2010 a constatat că majoritatea oamenilor sunt mai fericiți înainte de călătoria lor decât după ce se întorc. Iar acest lucru are loc pentru că anticiparea este puternică. Este același motiv pentru care ești mai fericit vinerea decât duminica.

Limitează-te la câteva opțiuni pentru a minimiza regretul

Pleci în croazieră în Caraibe? Faci un tur al mâncărurilor prin Italia? Mergi în Dubai să te relaxezi? Cum îți dai seama că alegerea ta nu te va face să regreți că nu ai ales celelalte destinații? Psihologii au ajuns la concluzia că atunci când creierul uman întâlnește prea multe opțiuni, acesta se închide.
Psihologul Barry Schwartz îl denumește paradoxul alegerii. O alegere este mai bună decât niciuna, dar mai mult nu este întotdeauna mai bine decât mai puțin. Înainte de călătoria ta, restrânge-ți alegerile la doar două opțiuni. Te vei simți mai bine știind că ai ales cea mai bună opțiune.

Mergi într-o vacanță de o săptămână, nu îți vei aminti o vacanță de două săptămâni

Daniel Kahneman, economist comportamental, susține că suntem alcătuiți din două persoane: sinele nostru care trăiește experiențele și sinele care își aduce aminte.
Sinele care experimentează trăiește în prezent. Sinele care își amintește trăiește în trecut și nu poate face diferența între o vacanță de o săptămână și una de două săptămâni. Din perspectiva acestui sine, vacanțele scurte sunt efectiv egale cu vacanțele lungi.

Acordă-ți timp pentru a intra în modul de vacanță

Oamenii ar trebui să-și ia câteva zile să se relaxeze înainte de începerea călătoriei. Aceștia au posibilitatea de a utiliza timpul acesta pentru a face bagajele și a pregăti ce mai este nevoie, astfel încât să fie complet pregătiți pentru călătoria care urmează.
iulia-mirica
5 Octombrie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod