Cum sa faci din 21 de zile de concediu 47 de zile de vacanta

Cum să faci din 21 de zile de concediu 47 de zile de vacanță

Cei mai mulţi dintre români au 21 de zile de concediu în fiecare an. Se poate şi mai bine. Dar şi mai rău, cum e, spre exemplu, în Statele Unite.
Ai doar două săptămâni calendaristice (10 zile lucrătoare) de vacanţă dacă eşti la început de carieră. 

Şi calculam aseară cam câte zile pe an sunt plecat în vacanţe în străinătate şi cum sunt ele distribuite pe parcursul unui an. 

Nu îmi place să plec din ţară de Revelion pentru că este scump şi aglomerat. Îi las pe toţi să se liniştească, să revină la birou, şi de pe 10-15 ianuarie nu mă mai vezi timp de o săptămână şi ceva. Este momentul cel mai bun pentru a merge într-o destinaţie de plajă, la ski, sau prin sudul Europei unde clima este prietenoasă (sudul Spaniei, Cipru, Malta, Coasta de Azur, Portugalia etc). 

Dacă îmi iau 5 zile de concediu, automat se adaugă şi cele două weekend-uri care încadrează aceste zile.
Deci cu 5 zile luate, stai 9 în vacanţă. 

Mai departe. Două city-break-uri în februarie şi martie, tot în locuri unde nu-ţi îngheaţă mintea din cauza frigului. De obicei, unui weekend îi lipesc o zi de luni sau vineri, ca să merite deplasarea şi ca să nu cumpăr cele mai scumpe bilete cu putinţă. Plecare vineri după-amiază şi retur duminică seară. 

Apoi trebuie să vezi, de la început de an, cum cad zilele de sărbătoare (Paşte, 1 mai, Rusalii, Sf. Maria, etc). În orice zi a săptămânii ar cădea o asemenea zi liberă, cu încă 2 zile de concediu ai 5 zile libere în total.
Să zicem că 15 august este miercurea. Îţi iei concediu luni şi marţi sau joi şi vineri şi te legi de weekend. 

Vara nu îmi iau niciodată două săptămâni legate, cu excepţia cazurilor în care am deplasări foarte lungi de făcut. Anul trecut am zburat în California şi nu aveam cum să stau numai o săptămână. Dacă îţi iei două săptămâni “dezlegate”, una în iulie, alta în august, nu dai nici pe brânci la muncă, nu eşti frustrat că lucrezi până nu mai poţi şi oricum mai e mult până la vacanţă, şi de fiecare 5 zile de concediu poţi lipi 2 weekend-uri (cel de dinainte şi cel de după cele 5 zile).
Deci un total de 9 zile de vacanţă. Dublate, înseamnă 18, în loc de numai 16 dacă am fi lipit cele două săptămâni de concediu.
 
Citeşte mai mult pe blogul meu  www.mihaijurca.ro sau urmăreşte-mă pe Facebook  
mihai-jurca
mihai-jurca
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod