Cele mai frumoase pieţe de Crăciun din Tallinn, Riga şi Copenhaga

Târgul de sărbători de la Riga (foto) a ajuns la cea de-a 10-a ediţie şi este organizat în Piaţa Domului. Letonienii pun mare preţ pe cărnurile afumate. Mă bucur că încep să prindă

Târgul de sărbători de la Riga (foto) a ajuns la cea de-a 10-a ediţie şi este organizat în Piaţa Domului. Letonienii pun mare preţ pe cărnurile afumate.

Mă bucur că încep să prindă “faţă” şi la noi pieţele de Crăciun. Mai târziu, dar mai bine decât niciodată! Cu toate acestea, încă suntem departe de pieţele de profil care se organizează de zeci şi chiar sute de ani în alte oraşe din nordul, vestul şi centrul continentului.

Totuşi, avem şi o scuză. Crăciunul şi Ceauşescu nu făceau echipa bună înainte de 1989.

Când spui piaţă de Crăciun, gândul zboară aproape instantaneu la târgurile de la Viena sau Praga.

Dar sărbătorile sunt frumoase şi în alte zone ale Europei. Iar şansele să şi găseşti zăpadă în locurile respective sunt mari în această perioada. Iată o selecţie a celor mai frumoase pieţe de Crăciun din Estonia, Letonia şi Danemarca.

Tallinn – Estonia

Cel mai “important” brad din Estonia se află în Piaţa Primăriei din oraşul vechi, unde se organizează piaţa de Crăciun. Eu am fost numai vara în Tallinn, dar, după cum arată oarsul-cetate, cu siguranţă că atunci când ninge, totul se transformă într-un tablou de basm – clădiri vechi dar bine conservate, restaurante din anii 1600 şi un campionat mondial al mirosurilor.

Estonienii sunt mari fani ai migdalelor glazurate. Îţi poţi alege migdale cu miros de fum, trase în praf de usturoi, caramel sau scorţişoară. Lângă toate merge un pahar de vin fiert.

De Crăciun, estonienii mănâncă budincă neagră de sânge şi varză acră.

Moş Crăciun oferă dulciuri celor mici, care îi transmit Moşului toate dorinţele lor, iar pe un panou uriaş sunt prezentate “vizuale” (filmuleţe, grafică) de Crăciun.

O “distracţie” comună, pentru cei mici şi cei mari, sunt sculpturile din zăpadă pe care le fac artiştii locali în piaţă.

Târgul este deschis până pe dată de 8 ianuarie 2014.

Riga – Letonia

Vin fiert, migdale glazurate şi turtă dulce găseşti şi la târgul de Crăciun de la Riga.

Riga se află la aproximativ 4 ore şi jumătate de mers cu autocarul din capitala Estoniei. Despre modul în care poţi face o vacanţă în ţările baltice am mai scris AICI.

Târgul de Crăciun de la Riga a ajuns la cea de-a 10-a ediţie şi este organizat în Piaţă Domului.

Pe lângă delicatesele amintite mai sus, letonienii pun mare preţ pe cărnurile afumate. Deh, e iarnă şi e nevoie de calorii :-P .

De la târg puteţi cumpăra produse de artizanat leton. Aaaaa! Şi să nu uit. Cele mai multe bijuterii din chihlimbar le veţi găsi la Riga. Aproape că nu există colţ în oraşul vechi unde să nu existe un magazin de profil.

Distracţia celor mici – iepuraşii aduşi în piaţă, precum şi un ponei.

Târgul se închide pe 12 ianuarie 2014.

Citeşte mai mult pe blogul meu The Guide sau urmăreşte-mă pe Facebook.

mihai-jurca
mihai-jurca
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod