Castelul Chantilly, locul unde s-a inventat frişca bătută

A fost construit prin 1560 şi a aparţinut lui Anne de Montmorency, important conducător militar francez. A fost şi domeniul de vânătoare al lui Ludovic al II-lea de Bourbon. Am vizitat

A fost construit prin 1560 şi a aparţinut lui Anne de Montmorency, important conducător militar francez. A fost şi domeniul de vânătoare al lui Ludovic al II-lea de Bourbon.

Am vizitat castelul Chantilly. După vreo trei sferturi de oră cu maşina din vestul Parisului, ne-am oprit să facem o plimbare prin Senlis, situat la vreo 40 de km, în nordul Parisului, nu foarte departe de domeniul Chantilly. Am descoperit un oraş medieval superb, care m-a făcut să mă gândesc la Sighişoara, dar mai bine conservată.

După o masă copioasă, stropită cu cidru şi înecată în frişcă la “Le Tourmentin“, o “clătitărie” bretonă tradiţională (cu clătite dulci şi sărate, bune de te lingi pe degete), ne-am îndreptat spre castel, locul unde s-a inventat frişca bătută :) .

Scurtă lecţie de istorie – Fostă fortăreaţă, castelul a fost construit prin 1560 şi a aparţinut lui Anne de Montmorency, important conducător militar francez; a fost domeniul de vânătoare al lui Ludovic al II-lea de Bourbon prinţ de Condé, dar şi centru cultural cu o colecţie impresionantă de picturi, multe dintre ele dispărând în timpul Revoluţiei Franceze; castelul a fost reconstruit în 1870 de către arhitectul francez Honore Daumet la ordinul lui Henri d’Orleans, Duce de Aumale.

Citeşte mai mult pe blogul meu Nicol Buburuza, între Franţa şi România, niciodată rătăcită sau urmăreşte-mă pe Facebook.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod