Astypalaia, prima insulă din lume pe care nu se fumează. Și nu este nevoie de lege!

O insulă din Grecia a devenit prima din lume pe care nu se fumează. Nu există nicio lege care interzice tutunul, dar localnicii și turiștii au renunțat de bunăvoie la țigări.
Peste 60 de milioane de mucuri de țigări au fost strânse din apele mărilor și oceanelor în ultimul deceniu. O cifră imensă, care nu reflectă, însă, pe deplin dimensiunea alarmantă a poluării pe care o produc fumătorii. Potrivit Ocean Conservancy, țigările constituie cea mai mare cantitate de deșeuri din oceane. În aceste condiții, locuitorii insulei grecești Astypalea, supranumită "fluturele din Marea Egee", au făcut un pas simbolic în lupta contra poluării.

Multe dintre plajele superbe ale Greciei au început să fie murdărite de poluare, inclusiv de mucuri de țigări.
În fiecare an, o echipă de voluntari de la un ONG grec face curățenie pe plajele din toată țara, inclusiv pe Astypalaia (Astypalea). Această insulă a devenit prima din lume pe care nu se fumează și asta nu pentru că ar exista o lege, ci din voința localnicilor și a turiștilor, relatează Bright Side. Pentru a promova mai bine eforturile de curățare a insulei, voluntarii au creat un slogan eficient: #ASTYPALEASMOKEFREE.

Atât localnicii, cât și autoritățile îi încurajează pe turiști să nu fumeze și să-și canalizeze energia în ocupații mai sănătoase, cum ar fi ciclismul.
În mod paradoxal, campania este susținută de cea mai mare companie producătoare de țigări din Grecia, Papastratos.

Luptând împotriva poluării plajelor cu mucuri de țigări, Astypalaia se concentrează pe promovarea unui stil de viață sănătos pentru locuitori și pentru turiști. Nu-i deloc un demers ușor, Grecia fiind una dintre țările cu cel mai mare consum de tutun din Europa, dar având și renumele nefast de "oaia neagră" a continentului pentru lipsa măsurilor restrictive.

Primarul insulei a explicat pentru site-ul elen In în ce constă proiectul "Astypalea without Cigarettes/Astypalaia fără țigări": "Este o alegere conștientă a localnicilor și a vizitatorilor, nu rezultatul unor măsuri politice", a spus edilul.
Întrebat într-un interviu dacă fumătorii nu sunt bine primiți pe insulă, primarul a negat: "Nu, desigur că nu! Dimpotrivă! Îi primim cu brațele deschise și sperăm că dacă aleg să stea aici, măcar pentru puțin timp să renunțe la fumat pe insula fără țigări și poate că vor decide să scape de țigări și să adopte un mod sănătos de viață", a precizat acesta.


Foto: Depositphotos, Bright Side
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod