10 sfaturi care te vor ajuta să plăteşti mai puţin pentru vacanţă

Câţi bani nu am lăsat aiurea prin hoteluri, prin aeroporturile şi orasele pe care le-am vizitat de-a lungul timpului... De câte ori nu mi s-a aplicat şi mie aşa-zisa “taxă pe prostie”...

Câţi bani nu am lăsat aiurea prin hoteluri, prin aeroporturile şi orasele pe care le-am vizitat de-a lungul timpului... De câte ori nu mi s-a aplicat şi mie aşa-zisa “taxă pe prostie”...

Le-am pus cap la cap şi le-am înşiruit într-o listă, care, sper să-ţi folosească. Deşi unele sunt banale, le-am trecut totuşi în acest pomelnic, pentru că s-ar putea să nu le cunoască toata lumea. Fac menţiunea că sunt ponturi de utilizat la destinaţie, adică nu includ învăţături despre cum să faci o rezervare avantajoasă (hotel, avion).

Aşadar, de la 1 la 10, ele arată cam aşa:

1.

Nu-ţi cumpăra niciodată hărţi ale oraşului respectiv din Romania! Le vei primi gratuit de la hotel sau de la centrele de informare turistică.

2. Odată ajuns pe aeroport, foloseşte mijloacele de transport în comun pentru transferul către centru. În 99% dintre cazuri, acestea vor fi mai ieftine decât orice alt tip de transfer.

3. Încearcă să îţi cumperi abonament pe mijloacele de transport în comun pentru mai multe zile - în funcţie de cât stai – chiar de pe aeroport. Verifică apoi dacă poţi ajunge în centru pe baza acelui abonament.

În Barcelona, spre exemplu, abonamentul pe mai multe zile este valabil pe autobuzul 46 spre oraş. În Praga, abonamentul e valabil pe autobuzul 119, s.a.m.d. Dacă mai pui la socoteală şi biletul pe care îl mai plăteşti de unde te lasă autobuzul, sptre hotel, vei vedea că 3-5 euro s-au mai dus, dacă nu ai încă abonament.

4. Nu schimba niciodata bani în aeroport. Sunt cursurile cele mai proaste, cu mici excepţii. Am făcut aici un articol despre cum poţi evita “ţepele” la schimbul valutar.

5. Scoate bani de la bancomate de cât mai puţine ori cu putinţă. O singură dată ar fi ideal. În momentul în care scoţi bani de la bancomat, în moneda ţării în care te afli, vei plăti o sumă fixă (câţiva euro) plus un procent din suma extrasă. Dacă scoţi tot câte 20 de euro, vei plăti acea sumă fixă (2, 3 euro – cât este ea) de fiecare dată. Aşa mai bine estimezi cam de câti bani ai nevoie, şi extragi echivalentul a câteva sute de euro din prima.

Citeşte mai mult pe blogul meu The Guide sau urmăreşte-mă pe Facebook.

mihai-jurca
mihai-jurca
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod