Asasini pe două roţi: Portretele terifiante ale motocicliştilor criminali

Jono Rotman s-a infiltrat într-o bandă violentă din Noua Zeelandă. I-a luat opt ani pentru a le câştiga încrederea infractorilor şi a-i convinge să stea în faţa camerei foto.

Jono a ştiut de la început în ce se bagă. Ştia că poate fi ucis şi îngropat în pustietate, fără ca nimeni să-i mai dea de urmă vreodată. Ştia că va fi prietenul unor criminali versaţi, că va trebui să fie ca ei, cu ei, în fiecare zi, ani la rând, şi că va face ceea ce fac şi ei pentru a le câştiga încrederea.

Jono ştia tot, dar a zis că merită să rişte. A dovedit că are la fel de mult curaj şi pricepere în arta disimulării ca un agent secret. Dar el este fotograf.

Pentru nişte poze - dar ce poze! - a pus rămăşag opt ani din viaţa lui.

Născut în Wellington, Jono Rotman a reuşit să pătrundă în 2007 în banda Mighty Mongrel Mob, o trupă de motociclişti fioroşi din Noua Zeelandă, apărută în anii '60, în zona Hawkes Bay. Le-a câştigat încrederea, le-a deprins obiceiurile şi i-a făcut să-l considere că e unul de-al lor. Ca şi cum ar fi plonjat în mijlocul rechinilor şi ar înota cu ei, fără să păţească ceva. În cei opt ani în care a stat printre "călăreţii diabolici" a văzut multe grozăvii, inclusiv o ciocnire sângeroasă cu o bandă rivală, Black Power.
Şi, aproape de necrezut, şi-a convins înfricoşătorii "camarazi" să pozeze pentru el.

Deşi mulţi dintre ei se trag din triburile Maori, tipii de la Mongrel Mob au adoptat simboluri naziste, în semn de rebeliune şi de sporire a autorităţii pe care o impun prin forţă. Ca orice organizaţie criminală, motocicliştii de la Mob au reguli foarte stricte pentru lumea exterioară, preferând să acţioneze la limita legii. Lumea lor nu-i pentru oricine.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod