Food Inc

10 documentare pe care toată lumea trebuie să le vadă

Triumful voinței/Triumph des Willens (1935)


Triumph of the Will este unul dintre primele exemple de cinematografie în slujba unor obiective malefice. Mai mult decât un simplu documentar asupra congresului nazist din Nurenberg din 1934, Triumph of the Will este un film de propagandă conceput cu grijă pentru a-l elogia pe Adolf Hitler. Filmul începe cu scena în care dictatorul soseşte în oraş în mijlocul aplauzelor şi al adulaţiilor fanaticilor, apoi ilustrează diverse discursuri ale altor lideri nazişti, parada soldaţilor SS şi mai multe secvenţe care arată felurite exemple în care poporul german îşi manifestă bucuria vizavi de regimul nazist.

Nefiind promovat în afara Germaniei, filmul a trezit reacţii diferite din partea istoricilor, considerându-se totuşi că Triumph of the Will a contribuit la construirea unui cult al personalităţii în jurul lui Hitler, ca şi la iluzia faptului că opţiunea pentru nazism ar fi unanimă în rândul poporului german.
Tehnica filmului este pe atât de reuşită pe cât e mesajul de sinistru, iar regizoarea, Leni Riefenstahl, e considerată una dintre cele mai bune femei-regizor ale secolului XX.

10 Septembrie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod