Respira corect, pentru relaxare si energizare

Aflata sub presiunea deadline-urilor la serviciu, a responsabilitatilor fata de familie si chiar fata de prieteni, ti se intampla adesea sa te simti lipsita de energie, iritata sau obosita. In mod firesc, arunci vina pe problemele care te deranjeaza cel mai adesea: traficul, poluarea sau stresul; esti insa sigura ca acestea sunt adevaratele vinovate pentru starea ta?

 Majoritatea dintre noi considera ca un stil de viata sanatos (care include o alimentatie corecta, sport si mult optimism) este cheia catre o sanatate de fier, uitand ca o stare de bine porneste in primul rand de la un lucru care necesita un efort infim: respiratia corecta.

"La inceput, ni s-a spus, a fost cuvantul. Dar inainte de cuvant, a existat o putere mai mare, care si-a impus suprematia: respiratia", afirma Dan Brule, maestru in arta respiratiei si specialist al filosofiei Prana Yoga, in lucrarea sa  "The Healing Power of Spiritual Breathing" ( http://breathmastery.com/breath.htm).

Nu traim comfortabil fara electricitate sau mijloace de comunicare, nu supravietuim mult timp fara apa sau mancare, insa suntem total pierduti daca pret de cateva minute nu primim oxigen. Respiratia este un dar pe care nu intotdeauna il pretuim si cu atat mai putin stim sa-l "intretinem". A respira a devenit un automatism atat de propriu noua si atat de firesc incat, de cele mai multe ori, nici nu suntem constiente ca exista.

Inspiram si expiram fara sa ne batem capul prea mult de modul in care o facem.

Daca noi preferam sa ne concentram asupra activitatilor cotidiene care ne "mananca" tot timpul si atentia, organismul nostru "sta de veghe" si isi cere drepturile. N-ai observat ca atunci cand te simti ametita sau te afli intr-o incapere inchisa ai tendinta de a trage mai mult aer in plamani? Organismul tau sesizeaza lipsa de oxigen si te indeamna sa remediezi situatia printr-un suflu mai puternic, materializat fie printr-o respiratie profunda, fie prin oftat sau cascat.

Fiecare organ din corpul nostru necesita "aprovizionarea" cu aer proaspat, inclusiv inima si creierul. Un creier oxigenat gandeste mai limpede si ne da tot ce are mai bun, in timp ce o inima care primeste oxigen continua sa bata cu forta si sa mentina sistemul circulator in buna functionare, incarcandu-ne cu vitalitate. Daca iti vei rezerva cateva minute zilnic sa respiri corect, te vei putea concentra mult mai usor, vei indeparta aproape complet stresul si iti vei relaxa muschii.

Ai putea sa gandesti ca foarte multe alte lucruri au importanta atunci cand vine vorba despre sanatate si energie, in speta o alimentatie sanatoasa si miscarea fizica, insa doar respiratia este motorul care le pune in miscare. De ce?  Deoarece atunci cand te simti obosita sau stresata, in mod inconstient respiri superficial (respiratia ta este scurta si mult prea rapida), lucru care influenteaza "bunul-mers" al metabolismului si perturba digestia.

In plus, fara o respiratie corecta in timpul practicarii unui sport vei obosi repede, nu vei reusi sa termini programul de exercitii sau nu vei obtine rezultatele pe care le doresti.

Daca realizezi importanta unei respiratii corecte si iti vei insusi tehnica de a respira corect, vei simti pe pielea ta toate beneficiile pe care aceasta le aduce: detensionarea muschilor, relaxarea intregului corp, eliminarea stresului, o digestie mai buna si energie. Inspira adanc, pentru ca aerul sa ajunga in cavitatea abdominala, expirand pana cand o golesti complet de aer - este cel mai simplu lucru pe care il poti face pentru a-ti imbunatati modul in care respiri.

Cum respiram

Indienii au fost cei care, prin yoga, au incercat sa imbunatateasca modul in care respira o persoana. Daca alegi sa practici acest tip de yoga, vei resimti efectele in scurt timp, mai ales in ceea ce priveste sistemul cardiovascular si digestia. De asemenea, yoghinii afirma ca Pranayama (arta de a respira folosind anumite exercitii) are o influenta remarcabila asupra calitatii vietii si a prelungirii acesteia.

Daca iti este greu la inceput, Pranayama propune un exercitiu simplu: prefa-te ca dormi. Atunci cand dormim, nu exista nicio intemperie care sa ne perturbe ritmul firesc al respiratiei. Astfel, te poti intinde, inchizi ochii, iti relaxezi intregul corp, lasi capul sa se relaxeze pe perna si respiri din ce in ce mai profund, exact ca si cum ai dormi.

La fel de usor de executat: stai pe un scaun, cu spatele lipit de spatar, inchide ochii si respira profund.

Incearca sa-ti eliberezi mintea de orice ganduri si concentreaza-te doar asupra respiratiei. "Urmareste" aerul cum intra in plamani si apoi cum este eliminat. Cinci minute sunt suficiente pentru un astfel de exercitiu.

Daca doresti sa incerci ceva mai intens, iata un exercitiu Pranayama potrivit pentru tine: asezata turceste, cu mainile pe genunchi, respira sacadat (si repede) pe nas. Inspiri rapid - expiri rapid. Continua astfel timp de 3 minute.

In yoga, in timpul respiratiei, incepi prin a-ti umple cu aer partea inferioara a plamanilor, apoi umpli partea mijlocie, terminand cu partea superioara. Cand expiri, eliberezi aerul in sens invers, incepand cu partea superioara, continuand cu partea de mijloc si terminand cu partea inferioara a plamanilor. Pe nas, nu pe gura!

Cum inspiri

In primul rand, cand inspiri, impinge stomacul inainte, simte cum toracele este "inundat" cu aer iar zona intercostala se departeaza, apoi ridica-ti pieptul (in timp ce inca inspiri).

Desi cele de mai sus sunt descrise drept procedee separate, inspiratia trebuie sa fie un proces lin, lent, curgator, fara intreruperi.

Cum expiri

In primul rand, lasa-ti pieptul si toracele sa se relaxeze - aerul va fi eliminat automat. Apoi, cand tot aerul pare ca s-a dus, impinge-ti stomacul usor inauntru, pentru a elimina orice "urma" de aer din plamani.

Cand expiri, totul devine mult mai usor si firesc - cu exceptia momentului cand "ajuti" aerul sa iasa, impingand usor stomacul inapoi.

Esential pentru o respiratie corecta:

  • Gaseste un loc linistit, unde sa te retragi pentru a respira nederanjata de nimeni.
    Deschide larg fereastra pentru ca aerul sa inunde camera.
  • Fie ca alegi sa stai pe scaun, fie ca stai pe podea cu picioarele incrucisate, important este sa tii coloana dreapta. Orice pozitie "cocosata" va dauna exactitatii cu care trebuie sa efectuezi exercitiile de respiratie.
  • Respira adanc si lent, daca vrei sa te relaxezi. Pentru energizare, poti incerca si respiratia sacadata, recomandata de Pranayama.
  • Efectueaza exercitiile pe stomacul gol. Daca ai avut parte de o masa consistenta, lasa sa treaca cel putin 3 ore pana la a efectua exercitiile sau o ora si jumatate daca masa a costat intr-o gustare usoara. Altfel, organismul tau, centrat pe digestie, nu va transporta suficient sange incarcat cu oxigen pana la creier, proces extrem de important in cadrul unei respiratii corecte.
  • Pentru beneficii maxime, poti efectua exercitiile de doua ori pe zi - dimineata devreme, inainte de micul dejun, si la inceputul serii. Este bine sa nu mananci nimic timp de 15 minute dupa exercitii.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ina pe 17 Dec 2009, 15:33
    interesant

    Multumesc ptr. informare!

    1
    0

  • annn pe 18 Sep 2008, 17:33
    important!!

    Candva faceam asta, uitasem, in orele obositoare la serviciu, atunci cand nu faci practic nimic mai rau obosesti, timpul trece enervant de incet.....da, atunci e timpul sa faci asta. Am sa reiau, uitasem cat de important este. Simti cum prinzi forte, incercati.

    0
    0

  • vinastef pe 18 Sep 2008, 14:20
    exceptional

    Totul este adevarat, o respiratie corecta si facuta zilnic de cateva ori, te mentine sanatos cu oxigenare buna si vesnic tanar

    0
    0

  • oana pe 8 Sep 2008, 16:36
    ciudat dar adevarat

    merge a trebuit sa respir adanc si acum bu mai stau cocosata in fata calculatorului stau dreapta ,respir si las aerul sa inunde intreaga camera

    0
    0

  • deiutza pe 3 Sep 2008, 16:22
    un sfat

    chiar functioneaza ,am incercat si eu deoarece stresul de zi cu zi puse-se stapanire pe corpul meu,dar acum m- am linistit. Va sfatuiesc sa incercati

    0
    0

  • mary pe 3 Sep 2008, 05:24
    interesant

    f interesant,am urmat instructiunile si functioneaza,starea de bine a aparut iar starea de rau a disparut,chiar aveam nevoie de o respiratie corecta acum chiar ma simteam rau si mi-am revenit.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod