Zece motive pentru care trebuie sa ai o alimentatie sanatoasa

Ti-ai putea spune: "Dar stiu foarte bine acest lucru, si inca demult!". De acord cu tine, insa - daca stii, atunci cum se explica faptul ca regimul tau alimentar nu include zilnic fructe si legume proaspete, colesterolul mai depaseste valorile normale, iar organismul tau este mai sensibil decat de obicei in acest anotimp? Toate aceste intrebari isi vor gasi raspunsul nicaieri altundeva decat in meniul tau. Iata zece motive pentru care ar trebui sa ai grija la ceea ce mananci si sa nu te abati nici o zi de la principiile unui regim alimentar sanatos.

Pentru inceput, se impune mentionat faptul ca exista o serie de afectiuni care le vizeaza in special pe femei, cum ar fi osteoporoza, cistita si anemia, care pot fi prevenite inclusiv prin alimentatie. Aceasta ca sa nu mai spunem ca o dieta echilibrata te ajuta sa iti mentii parul si pielea frumoase si stralucitoare...

1. Prevenirea osteoporozei

Asa dupa cum probabil banuiesti, pentru protejarea sistemului osos se recomanda o dieta bogata in calciu. Una dintre cele mai la indemana surse este "clasicul" lapte, in special cel semi degresat.
Iaurtul si branza trebuie, de asemenea, luate in considerare - si constituie un excelent aliment pentru o gustare luata in timpul zilei. In aceeasi nota, nu uita de legumele cu frunze verzi sau de broccoli - surse remarcabile de calciu.

2. Prevenirea cistitei

Multe femei se confrunta cel putin o data in viata cu aceasta boala, care poate fi prevenita sau chiar tratata prin consumul zilnic al unui pahar de suc natural de afine; de mare folos sunt si sucurile obtinute din fructe de merisor (afin rosu), pere si mere.

3. Valorile colesterolului

Nu esti supraponderala, nu fumezi si nu faci exces de alimente bogate in grasimi. Bravo, este foarte bine, dar sa nu crezi ca e suficient pentru a preveni depasirea valorilor normale ale colesterolului (fapt care poate fi determinat genetic sau ca urmare a alimentatiei incorecte). Este bine sa eviti grasimile saturate si sa te reprofilezi pe mancaruri gatite cu ulei de masline. De asemenea, se pare ca merele au capacitatea de a reduce nivelul de grasime din tractul digestiv - asa incat nici o zi fara un mar.


4. Sindromul colonului iritabil

Daca te confrunti cu aceasta problema, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa renunti la cafea, deoarece aceasta ar agrava simptomele si asa foarte neplacute pe care le ai. In functie de modul in care se manifesta acest simptom, iti vei adapta si regimul alimentar (eliminand spre exemplu fibrele in favoarea cerealelor integrale).

5. Secretul stralucirii tale?

Vitaminele si mineralele reprezinta cea mai sigura cale de acces catre un par stralucitor si o piele matasoasa. Multi oameni considera ca solutia o constituie consumul de fructe si legume crude, insa acest lucru nu este adevarat in toate situatiile. Spre exemplu, beta carotenul este mult mai usor absorbit in organism daca morcovii sunt gatiti.

6. Pentru a avea copii sanatosi...

Este de la sine inteles faptul ca, daca preconizezi sa ramai insarcinata, dieta ta va trebui sa fie supravegheata si chiar "gestionata" cu foarte multa atentie. In primul rand, trebuie sa te asiguri ca iei suficient acid folic, acesta avand rolul de a preveni o serie de malformatii ale bebelusului.
La recomandarea medicului poti lua suplimente de acid folic, insa poti obtine acest element si din alimentatie - legume cu frunze verzi, varza de Bruxelles si sfecla sunt cateva exemple.

7. Prevenirea cancerului - este posibil?

Sigur ca alimentatia corecta nu este suficienta pentru a fi siguri ca ne-am pus la adapost de aceasta cumplita maladie, insa cu siguranta este necesara si ne poate fi de un real folos. Astfel licopenul, care se gaseste in rosii, are proprietati de prevenire a afectiunilor maligne. Asemeni beta carotenului, este mult mai bine procesat daca rosiile sunt preparate - deci nu evita bulionul sau supele de tomate. Macar o data in viata, tine regimul de cinci zile cu fructe si legume. Iti vei fi recunoscatoare tie insati.

8. Evita raceala

Sa traiasca portocalele, ca sa spunem asa, pentru ca sunt adevarate comori de vitamina C. De asemenea, iti poti prepara singura un asa numit "elixir de imunizare", procedand astfel: amesteca, in proportii egale (80 de grame) suc natural de capsuni, coacaze si zmeura, impreuna cu o jumatate de litru de lapte de soia si o lingurita de seminte de susan.
Consuma acest "cocktail" cand vremea se inrautateste si vei fi la adapost de nesuferita raceala.

9. Combate depresia si anxietatea

Daca te simti deprimata fara vreun motiv serios, acest lucru ar putea indica o carenta de zinc. Include in alimentatia ta stridiile, scoicile, carnea rosie si cerealele integrale. Este recomandabil sa eviti bauturile alcoolice.

10. Dar anemia?

Anemia, cauzata de deficienta de fier, afecteaza preponderent femeile, dar si barbatii care urmeaza un regim alimentar vegetarian. Cele mai bogate surse de fier sunt urmatoarele: carnea de vita, de pasare si pestele. De asemenea, consuma legume cu frunze verzi, nuci, seminte, cereale. O sursa excelenta de fier o constituie salata de andive.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod