Zece cai de a "ruina" o mancare buna!

Mancarea este un combustibil si in formele sale simple, este un amestec de diferite chimicale organizate in grupe numite proteine, carbohidrati, si grasimi. Indiferent de ce spune stiinta, oamenii sunt foarte sensibili la mancare.

Mancarea este rea atunci cand nu este echilibrata, prelucrata sau falsificata de la starea sa naturala. Dar exista posibilitatea ca o mancare rea sa fie mai buna.

Gandeste-te la cartofi. O jumatate de cartof mediu gatit are aproximativ 100 de calorii, fara grasime, colesterol, sau sodiu. Daca ii mananci cu tot cu coaja, cartofii sunt o buna sursa de energie si fibra, plus o cantitate de vitamine benefice si minerale; sunt bogati in special in potasiu si vitamina C.
Cel mai sanatos mod de preparare a cartofilor este pe gratar, stropiti cu putin ulei de masline.

Iata cateva cai de a "ruina" componentele unei mese bune si moduri de a le repara:

1. Salatele:
Cele mai multe restaurante ofera salate minunate, impreuna cu pui sau peste la gratar. Suna sanatos, nu? Nu te grabi pentru ca ei pot strica salata, incarcand-o cu grasime si calorii. Inlatura branza adaugata si crutoanele si te salvezi de la cateva sute de calorii. Adauga carne macra, peste sau pui la gratar. Nu manca pielea, pentru ca in piele se strang toate grasimile saturate. Adauga un sos balsamic de otet, ulei de masline, zeama de lamaie si putin piper pentru aroma.


2. Supele:
Sa incepi o masa cu o supa este o strategie inteligenta de a-ti mentine greutatea in mod sanatos. O cana de supa inainte de cina iti controleaza apetitul, dar tipul de supa si marimea portiilor conteaza. Cel mai rapid mod de a ruina o supa buna este sa o incarci cu smantana si branza.

Supele crema au mai multe calorii si grasimi decat supele simple. Adaugi cateva sute de calorii odata cu branza. O supa de fasole, de pui sau de legume este o alegere buna.

3. Gustarile:
Puiul si pestele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand vrei sa pierzi in greutate sau cand vrei sa iti mentii sanatatea. Dar servit cu sos, uns cu unt sau prea prajit...
Tocmai ai "ruinat" o mancare sanatoasa. Fript, la cuptor, sau chiar prajit in aburi inseamna sa gatesti cu un minim de grasimi sau deloc. Carnea poate ramane in meniu chiar daca esti la o cura de slabire, doar fripta, si poti mananca aproximativ o portie de o palma.

4. Painea:
Nu toate painile sunt facute la fel. Daca mananci paine alba, alegerea este usoara: renunta la ea. Daca este facuta din cereale integrale, poti fi indulgenta, dar nu anula o masa buna prin a o face un vehicul de grasimi. Nu uita ca un foarte rapid mod de a ruina o masa buna sau o reteta este sa adaugi ingrediente inutile in cantitati mari.

5. Bauturile:
Este mult mai indicat sa servesti un pahar de vin rosu la masa decat un cocktail.
Bauturile mixate pot distruge o masa buna. Corpul arde alcoolul inaintea grasimilor.

6. Desertul:
Desertul este o sarbatorire a mesei si nu trebuie sa te privezi tot timpul de el. Serveste in cantitati moderate, dar nu zilnic, doar la ocazii speciale. Nu anula dieta prin a fi prea indulgenta. In cele din urma, este doar zahar si grasime intr-o farfurie. O buna alegere este serbetul de fructe, care are putine grasimi si calorii. Nu uita furculitele si linguritele in plus pentru a putea sa-ti imparti portia cu altcineva.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod