Zaharurile naturale nu sunt mai sănătoase decât zahărul obișnuit

Experții în sănătate au ajuns la concluzia că zahărul de cocos, mierea, siropul de arțar și oricare alt îndulcitor nu te vor ajuta să fii mai sănătos.
Zahărul este văzut ca țapul ispășitor din alimentație. Însă zaharurile naturale nu sunt mai sănătoase decât zahărul obișnuit. Iată de ce!

De ce nu sunt zaharurile naturale mai sănătoase decât zahărul obișnuit?


Nu e nimic în neregulă cu experimentele din bucărie. Iar cele mai multe alternative naturale la zahărul obișnuit nu sunt observabile într-o prăjitură. Dar sunt oare zaharurile nerafinate despre care se zice că aduc beneficii sănătății, precum mierea, siropul de arțar, siropul de orez brun, zahărul de curmale, zahărul de cocos, chiar și melasa, mai bune decât zahărul obișnuit?

Răspunsul, indiferent de expertul în nutriție cu care vei sta de vorbă, este un nu răsunător. Zahărul este zahăr. Nu contează dacă este granulat, zahăr din trestie de zahăr sau din alte plante, în forme concentrate. În ceea ce privește caloriile, toate zaharurile sunt la fel. Din punct de vedere al nutriției, sunt la fel. Există diferențe minore, dar etichetarea oricărui îndulcitor ca o alterntivă sănătoasă este greșită. Orice zahăr adăugat este zahăr. Specialiștii nu recomandă mai mult de șase lingurițe de zahăr pe zi pentru femei și nouă pe zi pentru bărbați, indiferent de proveniența acestuia.

Atunci când vorbim despre cantitatea de zahăr pe care ar trebui să o consumăm în fiecare zi, ne raportăm la lingurițe. Iar dacă nu mai ții cont de cantități atunci când vine vorba de zaharurile naturale și vrei să slăbești, atunci nu vei reuși.
Eticheta aceasta a zaharurilor naturale poate face consumatorii să creadă că pot consuma o cantitate nelimitată sau cel puțin mai mare din acești îndulcitori. Dar dacă nu știi când să te oprești atunci când pui miere dimineața pe fulgii de ovăz, aportul de zahăr pentru organism va crește foarte mult.

Ce ar trebui să știi despre toate procesele prin care trece zahărul obișnuit?


Zaharurile naturale pierd puțin din nutriția lor în procesul de rafinare. Acest lucru ar fi important de menționat dacă zahărul nerafinat ar fi nutritiv din start, dar nu este. Nu este ca și cum am vorbi despre fasolea verde sau orice aliment sănătos. În cadrul unui studiu, participanții au primit fie zahăr alb, fie sirop de porumb cu fructoză sau miere brută. Cercetătorii au ajuns la concluzia că nu a existat absolut nicio diferență. Cu alte cuvinte, zahărul nu este bun pentru sănătate, în orice formă s-ar găsi.

Însă mierea este naturală și conține antioxidanți. De ce nu este o alternativă mai bună? Unele studii au sugerat că mierea ar putea avea beneficii antioxidante, dar nu au fost suficiente cercetări pentru a confirma acest lucru. S-ar putea să aibă unii antioxidanți. Același lucru este valabil și pentru ideea conform căreia mierea te-ar putea ajuta în cazul alergiilor. Nu a fost dovedită de suficiente cercetări, dar teoria vine din imunologie, care presupune că o cantitate mică din ceea ce ești alergic te poate ajuta să construiești imunitate față de acel lucru.
Concluzia? Orice beneficii pentru sănătate vor fi probabil minore. 

Cât despre agave, nici acestea nu au nimic deosebit. Nectarul de agave conține o cantitate mare de fructoză, care poate face rău ficatului. Din nou, cantitatea pe care probabil că o consumi nu va fi foarte dăunătoare pentru sănătatea ta. Zahărul de cocos și nectarul de agave au un indice glicemic mai scăzut, ceea ce înseamnă că zahărul din sânge nu crește atât de tare după ce le consumi, ca în cazul altor zaharuri. În teorie, alimentele cu un indice glicemic mai mic sunt benefice, mai ales pentru diabetici. Dar devine dificil de determinat dacă indicele glicemic mai contează atunci când consumi zahărul împreună cu sau în orice alt aliment. Proteinele și grăsimile reglează zahărul din sânge, deci este neclar dacă un indice glicemic scăzut al zahărului are vreun efect asupra sănătății sau nu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată