Vitaminizează-te cu fructe de sezon!

Chiar dacă a trecut vara, nu înseamnă ca poţi consuma mai puţine fructe sau legume. Toamna aduce o multitudine de fructe delicioase şi bogate în nutrienţi.
Chiar dacă a trecut vara, nu înseamnă ca poţi consuma mai puţine fructe sau legume. Toamna aduce o multitudine de fructe delicioase şi bogate în nutrienţi.

Odată cu scăderea temperaturilor, organismul nostru are nevoie de un număr mai mare de vitamine pentru a lupta împotriva afecţiunilor specifice sezonului. Pentru menţinerea stării de sănătate, nutriţioniştii recomandă dieta bogata in fructe si legume de sezon. Iată câteva dintre cele mai populare fructe ale acestui anotimp şi beneficiile oferite de acestea.

1. Merele sunt o sursă foarte bogată de fibre, flavonoizi, fructoză şi vitamina C. Cea mai mare cantitate de fibre se găseşte în coaja mărului.
Fibrele conţinute de măr ajută la scăderea nivelului de colesterol, reducând riscul depunerii acestuia pe artere. În acest mod poţi preveni atacurile de inima.

Un alt beneficiu oferit de consumul de mere este faptul că previne formarea pietrelor la rinichi. Potrivit cercetătorilor din Marea Britanie, femeile care consumă circa un litru de suc de mere, grepfrut sau portocale, zilnic, au pH-ul urinar crescut, iar riscul formării pietrelor la rinichi este scăzut. De asemenea, studiile au arătat că merele reduc riscul de apariţie al cancerului la ficat şi la colon, astmului şi diabetului.

Sfat: Nutriţioniştii recomandă să consumi fructul propriu-zis şi să nu-l transformi în suc deoarece îşi pierde din proprietăţile nutriţionale.
Pentru o cantitate mai mare de antioxidanţi, optează pentru merele ajunse la maturitate, coapte.

2. Perele
fac parte dintre cele mai savuroase fructe de toamnă. Pe lângă gustul deosebit, aceste fructe au conţinut bogat de fibre, vitamina A, B1, B2, C, K, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, fier, fosfor, cupru, iod. Nutriţioniştii le recomandă pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales în perioada in care temperaturile scad şi devenim mai expuşi răcelilor.

Datorită numărului mare de fibre, consumul de pere te poate ajuta să reduci nivelul colesterolului "rău" si a bolilor cardiovasculare.  De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor şi previne apariţia cancerului de colon.

Sfat: Din cauza perisabilităţii lor, alege perele mai tari.
Pot fi păstrate la temperatura camerei până la coacere.

3. Strugurii reprezintă gustarea ideală. Pe langă aroma delicioasă, aduc şi numeroase beneficii pentru sănătate. Strugurii sunt fructe diuretice, care stimulează digestia şi funcţionarea rinichilor. Datorită conţinutului de flavonoizi, au capacitatea de a proteja inima. Un alt beneficiu susţinut de oamenii de ştiinţă este îmbunătăţirea circulaţiei sanguine cât si prevenirea cancerului.

4. Prunele sunt o bună sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina B2, potasiu si fibre. Conţinutul mare de fibre oferă prunelor calităţi laxative. Nutriţioniştii susţin că aceste fructe, consumate frecvent, îmbunătăţesc funcţionarea aparatului digestiv, a ficatului şi a pancreasului.
În plus, ameliorează durerile reumatice şi previn atacurile de panică.

5. Gutuile, numite şi "merele de aur", sunt indicate în afecţiunile gastro-intestinale şi ale căilor respiratorii. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, gutuile cresc pofta de mâncare, ameliorează astenia fizică şi ajută la recuperarea organismului în perioade de convalescenţă.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dana pe 13 Oct 2010, 18:24
    Vitaminizeaza-te cu fructe de sezon

    Viorica are dreptate. Totdeauna se spune ce beneficii aduce cutare lucru facut. Dar ca toate cele sunt si beneficii dar si "pagube" cum s-ar spune. Paguba cea mare este ca fructele contin fructoza care s-a constatat ca duce la ingrasare si la cresterea tensiunii. Ingrasare pe burta si coapse. Din pacate ne-am invatat sa vedem partea buna a lucrurilor si nu ne gandim la partea proasta a lor.

    0
    0

  • viorica pe 12 Oct 2010, 12:26
    raspuns la "fructe de sezon"

    Eu am 62 ani,iar in acest an am slabit 5 kg,tocmai pentru ca am redus consumul de fructe.fructele contin mult zahar si de aceea te ingrasi.Incearca sa mananci numai 1 sau 2 fructe pe zi,iar in restul zilei mananca multe legume.Eu le calesc numai putin,sau ceea ce se poate mananc crud.Sper sa-ti foloseasca sfatul meu.Am uitat sa-ti spun sa consumi si apa cat poti de multa.

    0
    0

  • Nanna pe 12 Oct 2010, 10:55
    fructe de sezon..

    Din lista fructelor de sezon doar pere n-am mâncat anul acesta. Adică am mâncat foarte putine. Ceea ce ma nelinisteste este faptul ca nu observ o imbunatatire reala a starii mele de sanatate, parca as fi luat câteva kilograme in plus... E drept nu sunt o persoana tânara, dar parca anul acesta (toamna aceasta) e mai putin bine ca în alti ani. Regimul meu alimentar contine foarte multe fructe si totusi ... Cand se va observa o imbunatatire?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod