Vitamina D în alimentaţia viitorului adult

Vitamina D este sintetizată în mod natural de organismul nostru, dar cu o condiţie, trebuie să ne expunem la razele ultraviolete ale soarelui, mai ales în timpul verii. Printr-un aport constant de Vitamina D în organismul copiilor se poate combate rahitismul şi putem ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Deşi toate aceste detalii sunt foarte importante, funcţiile Vitaminei D nu sunt cunoscute pe o scară largă. Pentru că ne-am dorit să aflăm mai multe, am întrebat mai multe mame care este importanţa acestei vitamine.
Astfel, în perioada 3-17 august 2015 s-a realizat un studiu online despre consumul de Vitamina D, dar şi despre percepţia mămicilor asupra importanţei acestui nutrient în alimentaţia copilului. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.404 mame ce provin din mediul urban. Din cele 12 întrebări ale studiului, am putut afla mai multe detalii despre percepţia mămicilor legate de acest nutrient.

Întrebate câte minute pe zi petrec cu copilul la soare, 73% dintre mame au răspuns că petrec mai mult de 15 minute în perioada aprilie – octombrie, un lucru benefic pentru cei mici.

La întrebarea “La ce vârstă a început copilul tău să bea lapte de vacă?”, 6 din 10 mame cu copii cu vârsta de până la 3 ani au răspuns că au început să dea copilului lapte de vacă după vârsta de 1 an.

Laptele de vacă este unul dintre alimentele care conţine o cantitate foarte mică de vitamina D, 250 ml de lapte asigură aproximativ 7,3% din doza zilnică de Vitamina D, astfel încât, pentru a asigura doza zilnică de Vitamina D, copilul are nevoie de alte alimente suplimentate cu vitamina D.

La întrebarea “Copilul tău consumă băuturi pe bază de lapte pentru copii cu adaos de Vitamina D?”, doar 35% dintre participantele la studiu estimează un consum de lapte cu adaos de Vitamina D, în timp ce 34%, folosesc, însă nu în mod regulat, iar aproape 29% folosesc doar lapte de vacă.
Laptele de vacă este unul dintre alimentele care conţine Vitamina D, dar cantitatea deţinută nu este suficientă pentru necesarul zilnic al copilului, de aceea este bine să suplimentăm alimentația cu produse cu adaos de Vitamina D.

42% dintre mame nu pot aprecia în mod specific care este cantitatea de Vitamina D de care beneficiază copilul lor şi dacă această cantitate este suficientă pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Doar 35% dintre mamele respondente susţin că aportul de Vitamina D de care beneficiază copilul lor este asigurat prin alimentaţie, dar şi prin expunerea la soare.

În ceea ce priveşte cunoştinţele despre beneficiile Vitaminei D,  doar 55.62% dintre mame cunosc faptul că Vitamina D este esenţială în dezvoltarea oaselor.

Depozitele de Vitamina D se epuizează în 6 săptămâni, de aceea este important ca în perioadele în care soarele nu este la fel de puternic, cum se întâmplă din toamnă şi până în primăvară, să fim mult mai atenţi la aportul de Vitamina D din alimentaţie.
4 din 10 respondente declară că nu cred că depozitele de Vitamina D se epuizează în aceste săptămâni şi nu acordă mai multă atenţie acestui necesar.

În concluzie, mamele trebuie să fie atente să introducă în alimentația copiilor lor doza zilnică de Vitamina D și să le ofere acestora produsele care conțin Vitamina D pentru a asigura cantitatea necesară dezvoltării celor mici.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod