Unt sau margarina?

Discutia pe aceasta tema este la fel de "fierbinte" ca in perioada in care margarina a inceput sa apara pe piata. Pentru a decide care dintre acestea este mai buna pentru sanatatea noastra, trebuie sa analizan grasimile continute atat de unt, cat si de margarina.
Untul - Grasimi saturate si colesterol

Untul, ca si grasimea animala, contine grasimi saturate si colesterol - cele 2 ingrediente alimentare care cresc nivelul colesterolului din sange. Grasimile saturate cresc colesterolul LDL (cunoscut si sub numele de colesterol "rau"), care la randul lui creste nivelul total al colesterolului din sange.

Colesterolul in mancare, pe de alta parte, are efecte minime asupra coleteroului din sange la majoritatea persoanelor. Insa, pentru unii chiar si un regim sarac in colesterol poate cauza o dereglare la nivelul colesterolului din sange.



Margarina - Grasimi trans... in trecut


Cand margarina a fost introdusa pe piata pentru prima data era plina de grasimi trans. Grasimile trans au fost create prin hidrogenare - proces des folosit pentru solidificarea uleiurilor vegetale lichide.

Ca si in cazul grasimilor saturate, grasimile trans cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul "rau") si scad nivelul colesterolului HDL (colesterolul "bun").

In ultimii ani, producatori de alimente si publicul general a inceput sa observe efectele negative ale grasimilor trans asupra sanatatii.
Drept rezultat, industria alimentara a creat margarina nehidrogenata, care acum se gaseste in toate magazinele. Margarina nehidrogenata nu contine grasimi trans, si are o consistenta mai putin solida decat prima generatie de margarina.

In prezent, in industria alimentara nu se mai folosesc uleiuri vegetale lichide, ci o cantitate foarte mica de palmier modificat si ulei din miez de palmier pentru a face ca margarina sa se intinda mai usor, astfel, margarina are o consistenta mai putin solida si nu contine grasimi trans.


Atentie: Untul natural contine grasimi trans, dar este vorba despre un sortimet nedaunator.


Untul sau margarina: verdictul?


Atat grasimile saturate, cat si grasimile trans pot conduce la cresterea colesterolului, in general, si a colesterolului LDL, in particular. Prin urmare, trebuie sa reduci la minim consumul acestor doua tipuri de grasimi. Daca analizezi situatia in functie de cantitatea de grasimi continuta, este clar ca untul are mai multe grasimi saturate si grasimi trans. De asemenea, trebuie sa iti amintesti ca untul contine si colesterol alimentar.


Alege margarina nehidrogenata cu o consistenta mai putin solida.

Asociatia Americana pentru Inima recomanda inlocuirea untului cu margarina. Totodata, acestia sustin ca majoritatea producatorilor de margarina nu mai folosesc la fabricare grasimi trans.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • stelian r. pe 7 Ian 2012, 18:54
    alimentatie sanatoasa?

    Pai, Dumnezeu sa ma ierte! Untul, nu. Margarina, nu. Eu am cumparat cartofi. Dupa 3 zile, cat ia-am tinut in camara, am constatat un miros urat si am gasit cartofii fleasca, negri, numai buni de aruncat la gunoi! Ce sa mai mancam?

    0
    0

  • Cris pe 25 Feb 2008, 14:06
    Alimentatia si sanatatea

    Argumente putine, dar... produsele care se apropie de cele naturale sunt mai bune decat cele pur sintetice (cum e si margarina). De altfel margarina a fost creata din lipsa de materie prima pentru mancare si a ajuns un adevarat produs de imbogatire pentru firmele care il vand, datorita faptului ca e mai ieftin de produs decat untul. Cat priveste E-urile probate de U.E., cel putin in RO sunt sigura ca nu se respecta cantitatea maxima admisa, cum nu se respecta reteta nuci la alte produse (de ex. mezeluri). Asa ca, fara margarina; mai bine ulei de floarea soarelui decat margarina.

    1
    0

  • Ruxandra pe 25 Feb 2008, 12:01

    Voi inchide gura lumii spunand ca produsele din lapte contin cei mai multi aditivi... chiar daca sunt naturale; asa ca eu nu va sfatuiesc sa nu mai consumati margarina ci sa renuntati la produsele lactate.

    0
    2

  • Andra pe 25 Feb 2008, 11:47
    Argumente contra margarinei

    Intr-adevar, poate ca din punct de vedere al continutului de grasimi, precum si al felului acestora, margarina poate avea anumite atuuri in comparatie cu untul. DAR... V-ati uitat vreodata pe lista de ingrediente a margarinei? Iata ce mai contine aceasta, pe langa grasimi: monogliceride (emulgatori), sorbat de potasiu (conservant), acid citric (acidifiant), aroma si coloranti. Toate acestea se incadreaza (sau cel putin asa sper) in categoria asa numitelor E-uri. De ce spun ca sper sa se incadreze? Pentru ca E-urile sunt substante folosite in industria alimentara (emulgatori, conservanti, arome, etc.) APROBATI in U.E. .... daca se respecta anumite cantitati maxime. Din cunostintele mele, un produs nu ar trebui sa contina mai mult de 3-4 E-uri. Numarati voi mai sus cate contine margarina... ca sa nu mai spun ca la arome si la coloranti... deobicei se folosesc 2 sau 3 substante diferite (deci 2 sau 3 E-uri diferite). Asa ca alegeti: mancati unt - si va va creste colesterolul LDL existand posibilitatea de a face boli ale inimii sau sistemului circulator SAU mancati margarina si aveti sanse mari de a face cancer, alergii sau alte boli "moderne". Alegerea va apartine!

    1
    1

  • alina pe 25 Feb 2008, 08:54

    Un articol care vrea sa faca o paralela intre doua produse, dar e sarac in argumente si informatii care ar fi trebuit sa ne permita fiecaruia dintre noi sa tragem concluzia, nicidecum autorul articolului.

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod