Un mic dejun sanatos de 8 martie

Daca nu stii cum sa-ti surprinzi mama sau sotia, iata cateva solutii pentru a gati un mic dejun echilibrat si a-i arata cat o iubesti.
In primul rand, o pauza binemeritata de la gatit este cea mai importanta pentru foarte multe femei care obisnuiesc sa petreaca mult timp in bucatarie. Asadar, acum este momentul sa o surprinzi in mod placut si sa-i iei locul la bucatarie. Nu-ti trebuie talente de bucatar ca sa prepari un mic dejun copios si sanatos pentru ca mama sau sotia ta sa se simta rasfatata.
 
Cu putina creativitate, o prezentare apetisanta a bucatelor gatite si cateva sfaturi de la noi iti va fi foarte simplu. Trebuie sa tii cont de un lucru inainte de a incepe: alege alimentele sanatoase si gustoase. Intrucat, micul dejun este cea mai importanta masa din cursul unei zile, trebuie sa asigure o buna parte din substantele nutritive necesare organismului.
 
 

Ce optiuni sanatoase ai la micul dejun?
 
  • carbohidrat integrali (paine integrala, cereale, biscuiti integrali);
  • proteine slabe sau lactate degresate (oua, iaurt, branza, lapte si tofu);
  • grasimi sanatoase (alune, nuci, seminte de in, uleiuri vegetale);
  • fructe, suc 100% natural din fructe sau legume.
 
Si pentru ca este o zi speciala, sigur iti doresti ceva special si nu obisnuitul mic dejun cu cereale si lapte. Iata ce poti sa faci ca sa respecti regula de baza (numai alimente sanatoase), dar sa faci totul mai gustos si apetisant.
 
1. Intr-un bol transparent toarna un rand de iaurt degresat, apoi cereale integrale (adauga si niste seminte de in pentru a imbogati masa cu acizi grasi omega-3), inca un rand de iaurt degresat si presara pe deasupra fructe uscate si cateva bucatele de capsuni si kiwi.

 
2. Amesteca intr-un blender un mango cu iaurt degresat si suc de portocale. Daca mama sau sotia ta nu au probleme cu gatul poti sa adaugi si putina gheata. Pe langa aceasta bautura, pune pe o farfurie o felie de paine integrala prajita cu foarte putin unt deasupra si sunca. O felie de salata verde, niste verdeata si 3 rondele de morcovi aranjate pe farfurie vor da un plus de culoare bucatelor.
 
3. Amesteca mai multe legume taiate (ceapa, zucchini, ardei rosu) in putin ulei de masline pana se inmoaie. Se bat ouale si se toarna deasupra legumelor. Celebra omleta este o optiune perfecta, daca ii plac ouale. Deasupra se rade putin cascaval si se presara verdeata proaspata, pentru un plus de savoare.
De asemenea, pe langa omleta poti sa asezi cateva jumatati de rosii.
 
4. Se amesteca mai multe legume maruntite cu cateva bucatele de piept de pui (fiert cu condimente sau gatit pe gratar) si 2 cartofi fierti. Deasupra compozitiei se toarna 2 oua si se introduce la cuptor pana cand observi ca se formeaza o crusta deasupra. Se serveste si o salata de fructe alaturi.
 
5. Taie o chifla din faina integrala pe la mijloc si introdu branza de vaci cu smantana, o felie de somon, cateva rondele de rosii si de ceapa rosie si felii de ardei capia. Se serveste impreuna cu o jumatate de grepfrut roz sau suc proaspat stors de grepfrut.
 
6. Poti sa mai faci si paine cu ou. Pentru asta se bat 3 oua si se adauga condimente (dupa preferinta) si putin lapte.
Ia cateva felii de paine integrala, se trec prin ouale batute si se prajesc putin in ulei. Inainte de a aseza painea cu oua pe farfurie poti sa aranjezi cateva frunze de salata verde pe farfurie. Apoi, dupa ce ai aranjat si painea cu ou presara deasupra putin cascaval ras. Se serveste impreuna cu un fruct, la alegere.  
 
Si nu uita de trandafirul rosu (sau alta floare, dupa preferinta): aseaza-l frumos pe tava cu micul dejun. Functioneaza intotdeauna!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod