Tratamente alternative pentru intoleranta la lactoza

Adesea laptele este asociat cu alimentul perfect, si cu toate acestea foarte multe persoane nu pot beneficia de proprietatile nutrivite ale acestuia deoarece sufera de intoleranta la lactoze. In cazul acestora consumarea laptelui si a produselor lactate le provoaca gaze intestinale, balonari si crampe.
Lactoza este zaharul laptelui, iar o enzima denumita lactaze este responsabila de scaderea lactozei din tractul digestiv dupa consumarea produselor lactate. In alte cazuri nu este produsa suficienta lactaza pentru a stopa consumarea lactozei.

In functie de gradul deficitului de enzima, consumarea produselor care contin lapte pot provoca: greata, crampe, balonare, gaze intestinale sau diaree, dupa numai 30 minute de la consumare.  


Informatii generale

Potrivit mai multor studii, deficienta de lactaza poate fi identificata in functei de nationalitate si etnie. Astfel, aproximativ 90% dintre asiatici sufera de anumite afectiuni din care intolerantei la lactoza. De asemenea, 75% dintre persoanele care ocupa Stalele Unite sunt intoleranta la lactoza.

In realitate, singurele populatii care nu au suferit din cauza acestei afectiuni sunt cele din Europa de Nord.

Intoleranta la lactoza nu este o chestiune de totul sau nimic. Este normal ca nivelul lactazei din tractul intestinal sa inceapa sa scada dupa varsta de 3 ani. Declinul lactazei variaza in functie de fiecare individ, la fel si spectrul simptomelor:  diaree, crampe si gaze intestinale.

Severitatea simptomelor depinde de cat de scazut este nivelul enzimelor. In cazuri exceptionale, copiii sunt nascuti fara capacitatea de a produce lactaza. Din aceasta cauza pentru majoritatea persoanelor, deficienta de lactaza este o conditie care se dezvolta in timp, iar la unele persoane exista posibilitatea ca simptomele sa nu fie vizibile pana la o varsta inaintata.


Lactaza poate fi influentata si de anumite boli, precum gripa sau inflamarea intestinelor, in aceasta situatie declansandu-se o deficienta temporara de lactaza. In aceste cazuri, afectiunea denumita deficienta secundara de lactaza este temporara si odata ce problema a trecut iar celulele afectate s-au vindecat reincepe producerea enzimelor.

In cazul in care ai suferit o interventie chirurgicala la stomac sau intestine este posibil ca incapacitatea de a produce lactaza sa fie permanenta.

Simptomele variaza atat de mult de la o persoana la alta, incat o persoana cu intoleranta la lactoza poate consuma un pahar cu lapte si sa nu prezinte vreun simptom, in timp ce persoane cu deficienta severa nu suporta nicio lingurita cu lapte in cafea. Persoanele care nu prezinta simptome in urma consumarii unui pahar cu lapte pot avea probleme daca mananca si inghetata, ca desert.


Tratament

Adesea intoleranta la lactoza este confundata cu alergia la lapte, cu toate ca diferenta dintre acestea este radicala.

Incapacitatea digerarii complete a lactozei este tradusa ca necesitatea unei diete fara lapte. In cazul in care esti alergica la lapte, chiar si cantitati mici de lapte provoaca reactii adverse serioase.

Simptomele alergiei la lapte:

  • voma;
  • guturai;
  • ochi umflati;
  • "nod" in gat;
  • dificultate de respiratie.

Alergia la lapte este cauzata de raspunsul sistemului imunitar la o proteina.

Intoleranta la lactoza reprezinta deficienta unei enzime.


Intoleranta la lactoza apare adesea in radul adultilor, in timp ce alergiile la lapte apar mai ales in copilarie. De obicei, in cazul copiilor alergia la lapte apare in primii ani de viata, iar o parte dintre acestia cresc cu alergia la lapte, deoarece dispare cand persoana ajunge la maturitate.  


Traind cu lactoza

Laptele dar si celelalte produse lactate sunt o sursa majora de nutrienti, motiv pentru care aceste produse trebuie introduse in orice dieta. Cel mai important nutrient pentru care consumam produsele lactete este calciul.

Majoritatea persoanelor care au un deficit de lactoza nu trebuie sa elimine produsele lactate complet din dieta. In realitate, este estimat ca 80% dintre persoanele cu intoleranta la lactoza pot sa mai consume suficient lapte pentru o alimentatie corecta.

Consumand laptele in combinatie cu alte alimente se incetineste digestia si acorda organismului suficient timp pentru a digera lactoza.

O alta meltoda pentru administrarea calciului necesar pentru este prin reducerea lactozei din lapte, de fapt, mai toate produsele lactate care se gasesc pe piata au un continut redus de lactoza, deoarece se foloseste lapte praf fara lactoza la fabricarea lor.

De asemenea, poti incerca sa iei suplimenti cu enzime din lactaze, aceste medicamente se gasesc in farmacii pot fi laute fara prescriptie medicala si trebuie administrate atunci cand consumi produse din lapte.

De asemenea, de gasesc dropsuri cu enzime din lactaze, care se adauga in laptele normal pentru a predigera lactoza inainte ca tu sa consumi laptele.
Dropusul trebuie adaugat in lapte cu 24 de ore inainte de a fi consumat pentru a avea timp necesar sa actioneze.  


Cum sa iti reduci problemele cauzate de lactoza?


1.
Da o sansa iaurtului! Majoritatea persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza, suporta mai bine iaurtul. Acesta contine "culturi active vii",  bacterii care ajuta la digerarea lactozei, dar este si o sursa buna de calciu.

2.
Consuma ciocolata cu lapte, deoarece calciul din ciocolata cu lapte este la fel de bine absorbit ca din laptele normal.

3.
Se poate sa tolerezi mai bine branza veche si tare, deoarece aceasta contine o cantitate mica de lactoza in comparatie cu produsele proaspete. Cauza este zerul, care contine cea mai mare parte din lactoza, dar care in cazul nostru este separat in timpul fabricarii.

4.
Incearca sa consumi laptele in combinatie cu altceva si, totodata, consuma cantitati mici pe tot parcursul zilei. Daca nu tolerezi un pahar intreg cu lapte la o singura masa, este bine si daca consumi jumatate de pahar la micul dejun si cealalata jumatate la cina.
    
5.
Lactoza poate, de asemenea, sa fie prezenta si in unele medicamente ca "ingredient inactiv". Verifica prospectul medicamentelor si apoi vorbeste cu farmacistul.

6.
Unele alimente precum: painea, legumele inghetate, supele, cerealele, sosurile pentru salate, parjiturile sau bomboanele pot contine lactoza. Mare atentie si la acest aspect!  

7.
Untul
contine lactoza precum laptele obisnuit, si contrar a ceea ce am auzit pana acum nu este tolerat mai bine decat laptele normal.

8.
Grasimile incetinesc trecerea lactozei prin sistemul digestiv, dand mai mult timp organismului pentru a o digerta. Deci, daca ai probleme cu torelarea laptelui dar nu doresti sa consumi toate grasimile si caloriile din lapte, incearca ca consumi lapte cu 1-2% grasimi.

Traind cu intoleranta la lactoza nu inseamna ca niciodata nu vei mai avea voie sa consumi lapte. Cu putin precautie, majoritatea persoanelor care au aceasta problema se pot bucura de acst aliment sanatos.


Testeaza-ti toleranta!


O prima metoda prin care poti afla daca prezinti intolenta la lactoza este limitarea temporara a produselor lactate. In acest timp iti vei nota daca observi vreo schimbare - apar unele simptome, altele dispar.

De asemenea, pentru testarea tolerantei exista 2 teste clinice: unul oral, si celalat ceva mai sofisticat deoarece presupune absorbtia lactozei prin respiratie. Astfel, nivelul hidrogenului din gura este masurat dupa consumarea lactozei, indentificandu-se cantitatea de lactoza care nu a fost digerata.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Lili pe 17 Feb 2016, 17:15
    Tratamentul cu lactaza

    La Catena gasiti pastilute cu lactaza, iar produsul se numeste LALUK Cand mananci lacate iei o pastiluta si simptomele intolerantei dispar. Eu de cand l-am descoperit (am citit eo net despre el) pot sa mananc linistita lactate !

    0
    0

  • Gea_03 pe 27 Mar 2015, 16:32
    Intoleranta la lactoza

    Eu am descoperit de curand un produs de la Ropharma pe care mi l-a recomandat farmacista, Lactaza se numeste si este foarte eficient, Iei 1-2 pastile inainte de masa si poti consuma fara grija produse lactate. Are si un gust super bun de vanilie, asa ca nu este un chin sa le iau. Mie mi-au facut viata mai usoara :)

    0
    0

  • monica pe 25 Dec 2014, 14:18
    un alt remediu!

    Am căutat in farmacie si eu acele pastile, picături..sunt fr scumpe...mai bn îmi cumpăr 1l de lapte fara lactoza! de lapte îmi e cel mai frica, iar când vreau sa mănânc ceva care conține lapte sau zer praf, recomand un remediu de care nu ma mai dezlipesc: intr-o cana pun apa fierbinte, o coaja de rodie, il las ,2 Min si beau!!!!! un singur simptom rămâne..putina imbalonare , dar restul, greata , diareea si durerile dispar! prefer sa fiu dependenta de coaja rodiei decât de pastile care costa 120 lei!

    0
    0

  • marius pe 16 Feb 2013, 21:40
    intoleranta la lactoza

    unde se poate face testul de intoleranta la lactoza si cine imi poate prescrie tratament in acest caz? (sa nu imi spuneti ca medicul de familie pt k nu are rost..., am vb deja)

    2
    0

  • oana mocanu pe 7 Feb 2009, 20:46
    intoleranta la lactoza la sugari.cum se manifesta?

    INTERESANT.DAR AS VREA SA AFLU DACA ESTE POSIBIL SI LA SUGARI

    13
    0

  • Tetis Mirela pe 5 Iun 2008, 23:05
    Intoleranta la lactoza

    As dori sa stiu de unde se pot cumpara acele dropsuri care contin enzima lactaza. Eu am incercat la farmacie si nu aveau nimic Multumesc.

    7
    3

  • Goldura Neguta pe 18 Apr 2008, 13:24
    Intoleranta la lactoza

    Legat de ceea ca foarte bine ati prezentat in articol as vrea sa va atrag atentia asupra biorezonantei. In Centrul medical LAUNER (unde lucrez) se diagnosticheaza si trateaza intolerante alimentare prin metode biofizice (neinvazive) cu f. bune rezultate. Succes in continuare!

    2
    3

  • Olga pe 3 Apr 2008, 13:13
    Un articol minunat

    Multumesc mult pentru acest articol minunat. Nu pot respira de 4 ani bine si presupun ca este legat de produsele lactate pe care le ador. Acum am sa-mi fac testele si am sa ma conving.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod