Totul despre busuioc - Ce beneficii are pentru sănătate?

Dacă ai simțit vreodată mirosul de busuioc proaspăt înainte de a-l adăuga în preparate, știi de ce practicienii medicinei naturale și gurmanzii sunt atât de încântați de farmecul acestei plante. Iată ce ar trebui să știi despre busuioc!

Ce ar trebui să știi despre busuioc?


Busuiocul este o plantă parfumată din familia Lamiaceae a plantelor de mentă. Frunzele sale, proaspete sau uscate, sunt folosite pentru a pregăti diferite feluri de mâncare și pentru a vindeca boli din întreaga lume. 

Istoricii alimentari sunt de părere că busuiocul provine din India, dar în prezent este cultivat în multe țări asiatice și mediteraneene, Franța, Egipt, Ungaria, Indonezia, Maroc și Statele Unite.

Ce beneficii are busuiocul pentru sănătate?


Busuiocul este folosit de mii de ani pentru a trata o gamă largă de afecțiuni de sănătate, printre care se numără și bronșita, reumatismul, epilepsia, astmul, sughițul, tusea, bolile de piele și sânge, infecțiile parazitare, nevralgiile, rănile, inflamația și durerea orală. Planta de busuioc conține eugenol, un compus chimic care era folosit în trecut pentru a trata durerile de dinți, deși nu există suficiente dovezi care să afirme că eugenolul este eficient pentru tratarea durerii dentare.

Există mult optimism în ceea ce privește proprietățile medicinale ale busuiocului, dar constatările sunt preliminare. O revizuire a 24 de studii publicată în 2017 a ajuns la concluzia că busuiocul poate reprezenta o intervenție în condiții de siguranță pe bază de plante, care poate ajuta la normalizarea glucozei, tensiunii arteriale și a profilului lipidic, având grijă și de problemele imunologice și psihologice cauzate de stres. Dar oamenii de știință declară că sunt necesare cercetări suplimentare, inclusiv studii clinice pe scară largă și pe termen lung, pentru a explora modul în care funcționează busuiocul, nivelul de dozare și cine poate beneficia de aceste proprietăți.

Ceaiul de busuioc


Ceaiul de busuioc este aromat, nu conține cofeină și te poate ajuta să te relaxezi și să uiți de stres.
Poți face ceai de busuioc prin turnarea unei căni de apă fiartă peste 1 linguriță de frunze proaspete de busuioc, 1/2 linguriță de frunze uscate de busuioc sau 1/3 de linguriță de pulbere de busuioc. Se acoperă amestecul și se lasă la infuzat pentru cel puțin 20 de minute. Apoi, se strecoară ceaiul și se adaugă îndulcitor dacă dorești. 

Ce tipuri de busuioc există?


Există mai multe soiuri de busuioc, cele mai cunoscute fiind:


1. Busuiocul dulce (Ocimum basilicum) - dulce și picant, variază de la varietăți cu frunze mici la varietăți cu frunze mai mari, cum ar fi busuiocul genovez, care este răspândit în bucătăria italiană, precum în sosul de pesto.

2. Busuiocul thailandez (Ocimum thyrsiflora) - are gust de lemn dulce și este inclus în tot felul de preparate în toată Asia de Sud-Est.

3. Busuiocul-lămâie (Ocimum citriodorum) - are o aromă intensă de citrice și este, de asemenea, popular în bucătăria asiatică.

4. Busuiocul sfânt (Ocimum tenuiflorum or sanctum) - cunoscut și sub denumirea de tulsi, este folosit în Ayurveda, o practivă veche a medicinei alternative, originară din India.
Este frecvent folosit pentru a face ceaiul de busuioc.

Busuiocul folosit în preparatele occidentale este cel dulce, în timp ce busuiocul sfânt este o plantă consumată în Asia de Sud și folosită în medicina ayurvedică pentru a trata o gamă largă de afecțiuni de sănătate. Busuiocul tulsi are o aromă și un gust mai piperat, datorită conținutului ridicat de eugenol, care este prezent și în cuișoare, în comparație cu alte soiuri de busuioc.

Tulsi are un loc sacru în religia hindusă din India. Planta este cultivată în adăposturi și temple hinduse și se lasă pe piedestal în gospodăriile hinduse, cu scopuri ritualice și de purificare. 
 
Tu cum preferi să-l consumi?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată