Top 5 cele mai rele alimente pe care le consumi cu plăcere

Citeşte de fiecare dată eticheta mezelurilor pe care le cumperi! Acestea pot să conţină multe ingrediente care-ţi distrug sănătatea.

Mezelurile, margarina şi maioneza sunt câteva dintre produsele pe care majoritatea persoanelor le cumpără frecvent, însă nu sunt sănătoase şi nici nu sunt recomandate spre a fi consumate des. Ocazional ar fi cel mai potrivit să le consumi şi de preferat să apelezi la variantele cât mai sănătoase. Mezelurile de casă, untul de casă sau maioneza făcută de tine sunt mai sănătoase, dar consumate doar la anumite ocazii, nu zilnic.

Iată un top cu cele mai consumate produse, dar care nu sunt deloc sănătoase:

1. Mezelurile din comerţ


Mezelurile şi afumăturile cresc riscul de cancer şi boli de inimă, arată cercetările recente realizate pe un eşantion de 500.000 de europeni din zone diferite. Dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente poţi să ai surpriza ca doar unul singur să fie carne în cazul multor produse. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă.
Aspectul de „delicios” al mezelurilor este dat, în mare parte, de făina de soia sau de amidonul de cartofi, care au chiar 40% din compoziţia unui parizer ieftin sau a unui salam, avertizează celebrul Dr. Oz în emisiunea sa The Dr. Oz Show.

Însă trebuie să ştii că acest risc nu este atât de crescut în cazul persoanelor care consumă cu regularitate carne de pui sau carne roşie neprocesată. Cu toate acestea, majoritatea recomandărilor oferite de medici se referă la un consum normal (nu zilnic) de carne slabă şi cât mai puţină carne roşie (porc, vită, miel, mânzat).

Citeşte un articol despre motivele pentru care consumul de mezeluri îţi distruge sănătatea şi un top al celor mai nocive mezeluri din comerţ!



2.Sucurile carbogazoase


Dacă vrei să slăbeşti, primul lucru pe care trebuie să-l elimini din dietă este sucul. Pe lângă efectul negativ asupra siluetei, aceste băuturi carbogazoase pot să distrugă rinichii, cresc riscul de cancer şi generează o creştere a tensiunii arteriale.

 

Opinia Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare cu privire la acest subiect este:

"Siguranța produselor și a ingredientelor pe care le conțin este de o importanță capitală pentru industria băuturilor non-alcoolice. Toate ingredientele folosite in băuturile răcoritoare sunt evaluate și certificate ca fiind sigure pentru consum de către EFSA – European Food Safety Authority (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) și sunt apoi aprobate pentru utilizare de către autoritățile competente la nivel European și național. De asemenea, compoziția produselor și procesul de fabricație respectă cu strictețe prevederile Codex Alimentarius (set de norme privind compoziţia şi calitatea alimentelor, igiena alimentară, aditivii alimentari, etichetarea, etc., inclusiv limitele minime și maxime admise). Nici un produs sau ingredient nu poate fi folosit în compoziția băuturilor răcoritoare contrar reglementărilor legislației în vigoare.

Statisticile arată că băuturile răcoritoare contribuie cu mai puțin de 3% din calorii la dieta zilnică medie în Europa."


3.Produsele low-fat


Aceste produse sărace în grăsimi "low-fat" au o cantitate mare de grăsimi trans, acele grăsimi care sunt rele pentru inimă şi cresc nivelul de colesterol rău. Ca să compenseze lipsa gustului odată ce a fost îndepărtată grăsimea, mulţi producători apelează la un adaos de zaharuri, avertizează Dr. Oz.


4. Margarina


A căpătat în ultima vreme o reputaţie bună, doarte multe persoane considerând că are grăsimi vegetale care sunt mai sănătoase decât cele animale regăsite în unt. Acest lucru ar fi adevărat, numai că aceste grăsimi vegetale folosite în margarină sunt hidrogenate şi sunt recunoscute pentru efectul nociv asupra sănătăţii. Studiile arată că grăsimine hidrogenate şi trans cresc riscul de cancer, diabet şi boli de inimă.


Alege să consumi unt ocazional atunci când îţi este poftă şi prepară-l în casă. Iată o reţetă de unt de casă ca să vezi cât de simplu poţi să obţii un produs sănătos!


5. Maioneza


O lingură de maioneză conţine 90 de calorii, 10 grame de grăsimi saturate şi 90 de miligrame de sodiu (sare). Aşadar este de preferat să nu o consumi decât ocazional şi nu în cantităţi mari. O alternativă ar fi maioneza de casă, însă şi aceasta trebuie consumată rar.

 

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod