Tofu sau brânza de soia - Ce beneficii are pentru sănătate

Tot mai des întâlnit la salate sau paste, tofu sau brânza de soia te ajută să te menții în formă și îți dă multă energie. Află ce avantaje ai dacă-l consumi frecvent.
Rețetele care includ acest ingredient se diversifică tot timpul, iar creativitatea în bucătărie îți permite să te gândești mereu la o altă modalitate de a folosi tofu sau brânza de soia. Bogat în aminoacizi, fier, calciu, cupru, zinc și vitamina B1, acest produs ar trebui să devină o parte importantă a meniului tău zilnic.  

 
Cum se obține tofu sau brânza de soia?

Procesul de obținere este similar cu cel al brânzei obișnuite. Tofu este produs prin închegarea laptelui de soia și este un ingredient de bază în bucătăria cu specific asiatic. Poate fi pregătit sub diferite forme pentru a obține o textură moale și cremoasă ori pentru a savura bucăți de tofu crocante și aromate.

 
Originile tofu

La fel ca majoritatea produselor din soia, tofu provine din China. Potrivit legendelor locale, tofu a fost descoperit cu 2.000 de ani în urmă, în momentul în care un bucătar chinez a închegat din greșeală laptele de soia, în timp ce pregătea un sos pentru alge marine.
Tofu a fost introdus în alimentația populației din Japonia în secolul al VIII-lea, fiind denumit inițial „okabe”. Numele de „tofu” a apărut în 1.400 și a rămas neschimbat până astăzi. În 1.960 europenii au început să devină interesați de acest ingredient și, treptat, tofu a devenit un aliment important și în alte feluri de rețete. De-a lungul timpului numeroase studii au demonstrat beneficiile consumului de tofu pentru sănătate, în timp ce tot mai multe persoane decid să-l savureze atunci când au nevoie de energie și mese consistente.

 
Profil nutrițional

Tofu este o sursă foarte bună de proteine și conține toți cei opt aminoacizi esențiali pentru un organism fortificat. De asemenea, are fier și calciu, prevenind anemia și osteoporoza. Cuprul și zincul din componența tofu îmbunătățesc rapid aspectul pielii. Astfel, dacă ai probleme cu acneea, consumul frecvent de tofu va reduce inflamațiile asociate cu leziunile acneice și previne formarea cicatricilor.
În acest fel nu va mai trebui să aplici mereu un strat consistent de machiaj pentru a acoperi cicatricile și vei zâmbi cu multă încredere. Tofu este util și în cazul eczemelor, dermatitei și rozaceei. Creează un strat protector la suprafața pielii, menține aspectul elastic și hidratarea tenului, reducând roșeața asociată cu aceste afecțiuni dermatologice.
Specialiștii au constatat că tofu previne afecțiunile cardiovasculare și reduce nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”). De asemenea, tofu conține fitoestrogeni care au un efect similar cu estrogenul. Aceste substanțe au un rol esențial pentru a facilita tranziția la menopauză. Din acest motiv tofu trebuie să facă parte cât mai des din meniul femeilor care se confruntă cu simptomele specifice perimenopauzei sau menopauzei. Astfel, tofu reduce intensitatea transpirațiilor nocturne și previne apariția bufeurilor. În plus, fitoestrogenii intră în legătură directă cu toți receptorii de estrogen din organism, inclusiv celulele din țesutul mamar, reducând astfel riscul de cancer la sân.
În cazul în care urmezi o dietă vegană sau vegetariană tofu te va ajuta să eviți carențele nutriționale și să ai mereu multă energie pentru activitățile tale preferate.
Dacă vrei să slăbești, este cazul să te gândești la cât mai multe rețete care includ tofu pentru că vei obține mese consistente, cu puține calorii.
100g de tofu conțin 70 de calorii, 8,2g de proteine, 1g de fibre și 1,5g de carbohidrați. Te va ajuta să ții apetitul sub control și să reduci numărul de gustări dintre mese. În plus, nu vei mai simți starea de amețeală sau slăbiciunea caracteristică dietelor drastice. Alege tofu cât mai des și vei rezista mult mai ușor în fața chips-urilor, bomboanelor și prăjiturilor.

 
Cum selectezi și cum păstrezi tofu

Tofu poate fi cumpărat la pachet, în funcție de gramajul pe care-l dorești. Pachetele sunt păstrate fie în frigider, fie la temperatura camerei. Odată ce ai deschis pachetul trebuie să clătești tofu cu apă rece și să-l păstrezi în frigider, în apă, într-un vas etanș. Poate fi consumat în interval de o săptămână dacă este ținut la rece și trebuie să schimbi apa de 2-3 ori. Dacă este încă în ambalajul original, tofu poate fi congelat până la 5 luni. 
Datorită gustului neutru și a consistenței care variază în funcție de modalitatea de preparare, tofu poate fi utilizat într-o multitudine de rețete.
Poți folosi tofu moale pentru sosuri, deserturi, smoothie-uri sau dressing-uri pentru salate. Tofu cu o consistență fermă poate fi condimentat și pregătit la grătar, ca ingredient-surpriză pentru frigărui. De asemenea, poate fi prăjit și rumenit cu ulei de susan și usturoi, până capătă o nuanță aurie. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod